ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

http://coltisorderai.blogspot.com

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Ράφτινγκ στον Άραχθο, Παρατήρηση πουλιών στον Αμβρακικό...

ερωδιός (τσακνιάς)
Aπό το "amvrakia"
Αν αναζητάτε εμπειρίες πρωτόγνωρες που θα σας φέρουν πιο κοντά στη φύση, θα σας γυμνάσουν αλλά και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας για τους υγρότοπους, τις λιμνοθάλασσες και τα πουλιά του Αμβρακικού κόλπου, ελάτε μαζί μας σ' ένα ταξίδι στο νομό Αρτας με το θρυλικό γεφύρι της, που θα σας μείνει αξέχαστο!    Birdwatching και βαρκάδα στον Αμβρακικό…
Ο καιρός μάς έκανε το χατίρι και ξημέρωσε μια μέρα ηλιόλουστη. Με τα αθλητικά μας παπούτσια, καπέλο, γυαλιά και...
φωτογραφικές μηχανές επ' ώμου ξεκινάμε για το παλιό λιμάνι της Αρτας, την Κόπραινα. Θα ξεναγηθούμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αραχθου Αρτας, για να ενημερωθούμε για την παραδοσιακή αλιεία και τα ιβάρια (παραδοσιακά ιχθυοτροφεία) του Αμβρακικού και ύστερα θα ξεκινήσουμε για μια πεζοπορία (10 -15΄) στο χωμάτινο μονοπάτι δίπλα στα υγρά λιβάδια, για να φτάσουμε ώς τον πέτρινο φάρο της Κόπραινας.
Προτού ξεκινήσουμε για τη βαρκάδα μας στα γαλήνια νερά του Αμβρακικού, καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι. Θα πάμε, λοιπόν, στο Κέντρο Υγρότοπων Ροδιάς, όπου θα ενημερωθούμε για τους υγρότοπους, την πλούσια βιοποικιλότητά τους και τα μνημεία της περιοχής. Η κ. Αρτεμις Σιώμπου θα μας «ταξιδέψει» στη μαγεία του Υγρότοπου Ροδιάς, έναν από τους σπουδαιότερους της Ευρώπης. Εδώ θα μάθουμε να παρατηρούμε τα πουλιά και να φροντίζουμε για την προστασία της φύσης.
Ωρα να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στον Αμβρακικό... Φοράμε τα σωσίβια και επιβιβαζόμαστε στις ειδικές βάρκες (τα πριάρια), για μια περιήγηση στις λιμνοθάλασσες, στους καλαμιώνες και τους αλμυρόβαλτους του Αμβρακικού. Οι βάρκες σχίζουν τα νερά. Τη γαλήνη του τοπίου ξαφνιάζει μονάχα το ντελικάτο πέταγμα κάποιου ερωδιού ή το δυνατό φτερούγισμα ενός αργυροπελεκάνου. Η ηρεμία του τοπίου ξεκουράζει τη ματιά. Γύρω μας ξεδιπλώνεται ένας αλλιώτικος κόσμος! Με όλες τις αισθήσεις σε εγρήγορση, ξεκινάμε ένα ταξίδι γνώσης, εμπειρίας και απόλαυσης! Ο καπετάνιος της βάρκας μας μιλάει με ενθουσιασμό… Μαθαίνουμε, λοιπόν, πως ο Αμβρακικός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας που εμπλουτίζεται από τα νερά του Αραχθου και του Λούρου. Για τη σπουδαιότητά της η ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού κόλπου είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar ως «Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας». Από το 2008 περιλαμβάνεται επίσης στα εθνικά πάρκα της Ελλάδας. Τα νερά του είναι πλούσια σε ψάρια, όπως λαβράκια, γλώσσες, γαρίδες, χέλια (θεωρείται ο μεγαλύτερος χελότοπος στην Ελλάδα). Εδώ ψαρεύεται και ένα είδος εξαιρετικής σαρδέλας, η πασπαλίνα. Εχουν δημιουργηθεί, όμως, και παραδοσιακά ιχθυοτροφεία (τα ιβάρια), που εκτρέφουν κυπρίνους (γριβάδια) και άλλα είδη ψαριών. Η λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό και ο βάλτος της Ροδιάς αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής.
Στις βαλτώδεις εκτάσεις του Αμβρακικού χτίζουν τις φωλιές τους πολλά είδη πουλιών ή ξεκουράζονται για λίγο από το μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι (πάνω από 250 είδη). Μεσα από τους καλαμιώνες ξεπετάγεται κάπου-κάπου ένας λευκοτσικνιάς, ένας αργυροπελεκάνος, μια βιαστική βαλτόπαπια ή το σπάνιο εξωτικό πτηνό Himantopus himantopus… Οι βάρκες σταματούν για λίγο στο εκκλησάκι της Παναγίας της Ροδιάς («Ρόδον το Αμάραντον»), μέσα στο πράσινο. Η μονή ιδρύθηκε το 970 και ανακαινίστηκε το 1860.
Η καλύτερη ώρα, ωστόσο, είναι αυτή της επιστροφής. Καθώς ο ήλιος σβήνει την κάψα του στα ήρεμα νερά, βάφοντάς τα στα μαβιά χρώματα του δειλινού, όλα μοιάζουν μαγικά.
Ράφτινγκ στον Αραχθο για δυνατές συγκινήσεις
Αν μας αρέσει η περιπέτεια και οι δράσεις στα ποτάμια, ήρθε η ώρα να το χαρούμε με την ψυχή μας. Στον Αραχθο θα ζήσουμε μια συναρπαστική εμπειρία, κάνοντας ράφτινγκ στα άλλοτε ήρεμα κι άλλοτε ανήσυχα νερά του. Η διαδρομή ξεκινά από το πέτρινο μονότοξο γεφύρι Αμπελοχωρίου ή Πολιτσάς και καταλήγει έπειτα από περίπου δύο ώρες στην ιστορική γέφυρα της Πλάκας. Είναι μία από τις πιο αξιόλογες διαδρομές για ράφτινγκ σε όλη την Ελλάδα.
Εξοπλιζόμαστε από πριν με ειδικές φόρμες νεοπρέν και τα ανάλογα παπούτσια, ενώ το σωσίβιο και το κράνος τα φοράμε λίγο πριν μπούμε στις βάρκες. Θα πρέπει να έχουμε μαζί ένα μαγιό για να το φορέσουμε από μέσα! Οι έμπειροι εκπαιδευτές-οδηγοί για τις βάρκες μάς κατευθύνουν σωστά, οργανώνουν το χρόνο μας και, φυσικά, μας παρέχουν κάθε πληροφορία γύρω από το σπορ, με μεγάλη υπομονή! Αποβίβαση στα τζιπ της εταιρείας μαζί με τα απαραίτητα εξαρτήματα (βάρκες, κουπιά, σωσίβια κ.λπ.), για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης του ράφτινγκ. Εκεί παίρνουμε μερικά μαθήματα για τις βασικές αρχές ασφαλείας και το ταξίδι ξεκινάει!
Ο Αραχθος στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι ήρεμος. Σε κάποια περάσματα με βραχάκια τα νερά γίνονται πιο ορμητικά, τα κύματα πιο αφρισμένα και οι κινήσεις μας θα πρέπει να συντονιστούν απόλυτα, για να μην πέσουμε ή σκαλώσουμε σε κάποιο βράχο. Στα σημεία αυτά χρειάζεται προσοχή και αυτοσυγκέντρωση, ώστε να εκτελούμε σωστά τις εντολές του οδηγού της βάρκας. Η εγρήγορση είναι απαραίτητη.
Το τοπίο αλλάζει συνεχώς και μας συναρπάζει! Σε κάποια σημεία, από τα βράχια τρέχουν κρυστάλλινα νερά. Στη μέση της διαδρομής οι βάρκες σταματούν για να περπατήσουμε σε ένα μαγευτικό τοπίο, όπου ανάμεσα στα βράχια πέφτει ο καταρράκτης της Γλύφκης. Μέσα σε πυκνή βλάστηση και νερά να τρέχουν από παντού, φτάνουμε στη βάση του καταρράκτη, όπου σχηματίζεται μια λιμνούλα. Οι πιο τολμηροί βουτούν στο νερό, απολαμβάνοντας μια αξέχαστη εμπειρία!
Επιστροφή στις βάρκες και το ταξίδι συνεχίζεται ανάμεσα στα κάθετα βράχια του φαραγγιού, για να καταλήξουμε στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας που στεφανώνει τις όχθες του Αραχθου. Οι βάρκες βγαίνουν από το νερό κι εμείς κατευθυνόμαστε στη βάση για να αλλάξουμε ρούχα. Γεμάτοι ευεξία, λες και το ποτάμι μάς πριμοδότησε με θετική ενέργεια, θα συνεχίσουμε τις εξορμήσεις μας.
Μπορούμε ακόμη να κάνουμε πεζοπορικές διαδρομές σε παλιά καλντερίμια, ορειβασία στα Τζουμέρκα, κανό στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, mountain bike, τοξοβολία, ιππασία κ.ά. Διοργανώνονται επίσης δραστηριότητες βιωματικής μάθησης (ψάρεμα, μελισσοκομία, ζύμωμα ψωμιού, επίσκεψη σε στρούγκα), αλλά και ξεναγήσεις σε πέτρινα γεφύρια και ιστορικά μοναστήρια.
Τι κάνει ο καλός birdwatcher…
• Κινείται γρήγορα και διακριτικά, δίχως να ενοχλεί τα πουλιά όταν τρώνε.
• Δεν πλησιάζει τις φωλιές όταν έχουν μικρά ή αυγά και οι γονείς λείπουν.
• Καθοδηγεί άλλους, λιγότερο έμπειρους, παρατηρητές ή φωτογράφους.
• Ζητάει άδεια για να επισκεφτεί ή να φωτογραφίσει κάποιες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενες.
Οδηγίες για ασφαλές ράφτινγκ
• Οταν πάμε για ράφτινγκ, παίρνουμε μαζί το μαγιό μας.
• Δεν παίρνουμε μαζί κινητά ή φωτογραφική μηχανή, εκτός κι αν έχουμε ειδική αδιάβροχη θήκη. Τη δένουμε στο σωσίβιο και ποτέ στο λαιμό.
• Οταν κωπηλατούμε, χρειάζεται συγκέντρωση στις εντολές του οδηγού και συντονισμός με την υπόλοιπη ομάδα. Το ποτάμι δίνει πολλές χαρές, αλλά θέλει και προσοχή.
• Εάν πέσουμε για κάποιο λόγο στο ποτάμι, κρατάμε την ψυχραιμία μας και ακολουθούμε όσα μας έχει πει ο αρχηγός της αποστολής.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ:
Trekking Hellas Ηπείρου: Τ/ 26510-71.703, 210-33.10.323, www.trekking.gr και www.epirus-trekking.gr
Via Natura και No Limits: Τ/ 26850-31.200, 6972-223.574, www.vianatura.gr
Αλπική Ζώνη: Τ/ 26510-23.222, www.alpinezone.gr. Ράφτινγκ από 40 € το άτομο. Γίνονται ειδικές τιμές για γκρουπ ή παρέες.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
- Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αραχθου Αρτας: Τ/26810-69.683 και 69.654.
- Κέντρο Υγρότοπων Ροδιάς: Αρτεμις Σιώμπου (υπεύθυνη παρουσίασης και ξενάγησης) και Μινέρβα Κοντοπούλου, Τ/ 26830-41.219, 6936-706.090, www.rodiawetlands.gr
Info:
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Με το αυτοκίνητό μας από Αθήνα θα κινηθούμε προς Κόρινθο, Πάτρα και από γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου θα συνεχίσουμε για Αγρίνιο, Αμφιλοχία και Αρτα. Συνολικά, θα διανύσουμε 367 χλμ. Εναλλακτικά, θα πάμε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Από Αθήνα (Τ/ 210-51.33.139 - 51.34.866. Από Αρτα: (Τ/26810-27.348). Για πληροφορίες: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρτας: 26813-61.000, 26813-61.017, 61.027, www.nomarxia-artas.gr
ΔΙΑΜΟΝΗ
• Στην Αρτα:
«Arta Palace» (Τ/26810-61.530, 61.531, 61.222. www.artapalace.gr ): Πολυτελές ξενοδοχείο έξω από την Αρτα. Από 65 έως 75 € το δίκλινο.
«Βυζαντινό» (Τ/26810-52.205-10, www.byzadino.gr): Καλαίσθητο ξενοδοχείο, με πισίνα, γήπεδο τένις κ.ά. Από 80 € το δίκλινο.
• Στη Γέφυρα της Πλάκας:
«Γεφύρι Πλάκας Hotel» (Τ/26850-31.220, 6945-085.762, 6977-607.924, www.gefiriplakas.gr): Καλαίσθητο ξενοδοχείο πλάι στο γεφύρι, που διοργανώνει, σε συνεργασία με την Epirus Trekking, δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Από 60 € το δίκλινο.
«Τελωνείο» (Τ/26850-31.006, www.teloneio.gr): 11 δωμάτια σε παραδοσιακό στυλ με τζάκι.
• Στο Βουργαρέλι:
«Πάνθωρον» (Τ/26850-22.111, 6972-425.591, www.tzoumerka.gr): Τζουμερκιώτικη φιλοξενία και πλούσιο πρωινό με παραδοσιακά προϊόντα. Από 50 €.
«Γαλήνη» (Τ/26850-22.135): Παραδοσιακό ξενοδοχείο. Από 40 € το δίκλινο δωμάτιο.
• Στον Καταρράκτη: 
«Δασικό Χωριό Κέδρος» (Τ/26850-31.791-3, www.guesthousekedros.com): Ξύλινα σπιτάκια με κουζίνα, καθιστικό με τζάκι και υπνοδωμάτια. Από 70 € το δίκλινο.
«Καταφύγι» (Τ/26850-51.518, 51.545, www.epirus.com/katafigi): Ξενοδοχείο με δώδεκα δωμάτια και όλες τις ανέσεις. Από 60 € το δίκλινο.
«Καταρράκτης» (Τ/26850-51.323, www.hotelkatarraktis.gr): Καλοφτιαγμένο ξενοδοχείο και καλό εστιατόριο. Από 65 έως 75 € το δίκλινο. Ολες οι τιμές είναι με πρωινό.
ΦΑΓΗΤΟ
• Στην Αρτα: «Πρωτομάστορας» (Τ/26810-75.686, 26.550): Με θέα το γεφύρι της Αρτας. Ψητά, μαγειρευτά, παϊδάκια και ψαρονέφρι γεμιστό.
• Στη Βλαχέρνα Αρτας: «Μπαχάρι» (Τ/26810-85.555): Προσεγμένος χώρος και γεύσεις gourmet και παραδοσιακές.
• Στο Βουργαρέλι: «Αννα Τάσιου» (Τ/26850-22.674): Ψητά στα κάρβουνα και παραδοσιακές γεύσεις. «Ειρήνη Τάσιου» (Τ/26850-22.254): Κρεατικά στη σχάρα, μαγειρευτά και πίτες.
• Στον Καταρράκτη: Τουριστικό Περίπτερο «Καταρράκτες» (Τ/26850-31.460): Καλό φαγητό και θέα, κοντά στους καταρράκτες. «Καταφύγι» (Τ/26850-51.518, 51.545): Γίδα βραστή, ζυγούρι, ψωμί στη γάστρα και πίτες.
• Στην Κορωνησία: «Γαρ Οίδα» (Τ/26810-76.227, 6944-801.947): Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά αλλά και μεζεδάκια.
Κείμενο - φωτογραφίες: ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΒΑΛΟΥ       ροή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου