Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Καιρός: Έρχεται το πρώτο κύμα καύσωνα – Θα ξεπεράσει τους 40 ο υδράργυρος

Ο καιρός για να ζήσουμε τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού έφτασε. Και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, την Κυριακή και τη Δευτέρα όλη η χώρα θα βρεθεί σε συνθήκες καύσωνα, έστω κι αν αυτός είναι μέτριας έντασης. Ο υδράργυρος θα ξεπεράσει ακόμη και τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι συνθήκες ευνοούν και τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Όπως αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος, μέχρι και αύριο Παρασκευή (20.07.2018) θα σημειωθούν ήπιες θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως το μεσημέρι της Παρασκευής, η μέγιστη θερμοκρασία ακόμη και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας δεν θα ξεπεράσει τους 36°C κατά μέσο όρο.

«Προθέρμανση» το Σάββατο

Το Σάββατο, καθώς οι θερμές αέριες μάζες σταδιακά θα πλησιάζουν από τις περιοχές της βόρειας Αφρικής, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο. Έτσι, ο υδράργυρος σε τμήματα της Θεσσαλίας (ή και της κεντρικής Μακεδονίας), πιθανότατα της ανατολικής Στερεάς ή και της ανατολικής Πελοποννήσου θα αγγίξει τους 37 με 38°C. Στην Αθήνα, το μεσημέρι του Σαββάτου τα θερμόμετρα θα καταγράψουν πιθανότατα 37°C ως μέγιστη τιμή. Το Σάββατο, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, θα είναι μεταβατική πριν τον καύσωνα που θα έρθει.

Καιρός για… καύσωνα παντού

Τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι δύο δύσκολες μέρες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα εκτοξεύσουν τον υδράργυρο στα επίπεδα των 40°C και πιθανότατα σε τοπικό επίπεδο ακόμη και στους 41°C. Η ζέστη θα είναι πολύ αισθητή κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα (παρ’ όλο που και στην κεντρική Μακεδονία ίσως καταγραφούν 39°C -40°C) διότι σε αυτές τις περιοχές θα επικρατήσουν οι πιο αυξημένες τιμές της θερμοκρασίας. Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και πιθανότατα και σε περιοχές της ανατολικής, νότιας και δυτικής Πελοποννήσου θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές 39°C-40°C και τοπικά ακόμη και 41°C. Η πιθανότητα να σημειωθούν σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 42°C είναι περιορισμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται.
Επίσης, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, όχι όμως σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις, παρ’ όλα αυτά όμως θα προκληθεί μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

Κυριακή, μια δύσκολη μέρα

Η Κυριακή φαίνεται ότι θα είναι η πιο δύσκολη μέρα. Τη Δευτέρα η ζέστη θα υποχωρήσει από τα δυτικά και τα βόρεια και μάλιστα θα αναπτυχθούν και κατά τόπους πυκνές νεφώσεις σε αυτές τις περιοχές που ίσως δώσουν λίγες μπόρες στα βόρεια και βορειοδυτικά τις μεσημεριανές ώρες. Αντίθετα, στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και σε όλο το Αιγαίο η ζέστη θα συνεχίσει και τη Δευτέρα με αμείωτη ένταση και περίπου με τις ίδιες μέγιστες θερμοκρασίες.
Τη Δευτέρα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα και σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη όπου ο υδράργυρος σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 38°C.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αθήνα
Παρασκευή: 34-35°C
Σάββατο: 36-37°C
Κυριακή: 39-40°C
Δευτέρα: 38-39°C
Θεσσαλονίκη
Παρασκευή: 34°C
Σάββατο: 35°C
Κυριακή: 35-36°C
Δευτέρα: 33-34°C

Ο καύσωνας… φεύγει την Τρίτη

Οι ισχυροί κατά περιόδους βοριάδες που θα πνέουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας από την ερχόμενη Τρίτη, θα εκτοπίσουν τη ζέστη νοτιότερα και κάπως έτσι θα… πάρουμε μια «ανάσα» από τη ζέστη. Δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνιση τους και αρκετές βροχοπτώσεις ή και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές. 
https://www.newsit.gr/kairos/kairos-erxetai-to-proto-kyma-kaysona-tha-kseperasei-tous-40-o-ydrargyros/2582773/?utm_medium=Referral&utm_source=Notification

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου