Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

Τα γεγονότα τρέχουν! «Μόδα» γίνεται το κρέας εργαστηρίου.....

Γνωστό κι ως…«καθαρό κρέας».
Η νέα μόδα έχει να κάνει με τις λεγόμενες «καθαρές τροφές» και συγκεκριμένα με το clean meat, δηλαδή το καθαρό κρέας.Τι είναι όμως αυτό ακριβώς;


Γνωστό και ως καλλιεργημένο ή εργαστηριακό κρέας, σύμφωνα με το bovary, πρόκειται για το κρέας που προέρχεται από τα κύτταρα των ζώων και όχι από την σφαγή τους.
Πώς λειτουργεί;
Οι επιστήμονες παίρνουν μια μικρή βιοψία από τα ζώα. Αυτό το μικρό δείγμα περιέχει εκατομμύρια κύτταρα, τα οποία όταν τοποθετηθούν σε έναν καλλιεργητή και με τη βοήθεια της επιστήμης, αναπτύσσονται σε έναν μυ.Η διαδικασία έχει να κάνει με το να «ξεγελάσεις» τα κύτταρα ώστε να πιστεύουν ότι είναι ακόμη μέσα στον ιδιοκτήτη τους. Το αποτέλεσμα; Κρέας χωρίς ζώο.Δεν χρειάζεται να κοπεί το κρέας από τα ζώα, οπότε ούτε βλάπτονται ούτε πεθαίνουν. Αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος να τρώνε κρέας και οι vegetarian ή οι vegan.Σύμφωνα με τους υπέρμαχους αυτού του κρέατος, άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι χρειάζεται πολύ λιγότερους πόρους για να παραχθεί από το συμβατικό κρέας. Τα προϊόντα αυτά απαιτούν μόνο το 1/10 του νερού και το 1/100 της γης που χρειάζονται για να μεγαλώσουν τα ζώα.Ωστόσο το καθαρό κρέας είναι ακόμη υπό ρύθμιση. Εφόσον αναπτύσσεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, το κρέας αυτό θα είναι πιο ασφαλές από το παραδοσιακό. Μπορεί να ελαττώσει επιβλαβείς παθογένειες του φαγητού, όπως σαλμονέλα και Escherichia coli, την έκθεση σε φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά αλλά και να μειώσει τις ασθένειες όπως την γρίπη των χοίρων, των πτηνών και των «τρελών αγελάδων».Υπάρχουν μειονεκτήματα;Το κρέας που παράγεται σε εργαστήριο δεν είναι φτηνό. Ακόμη, χρησιμοποιούν το αίμα ζώων για να αναπτυχθούν τα κύτταρα. Ωστόσο, ψάχνουν τρόπους να χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά.Σύμφωνα με την βιομηχανία, είναι θέμα χρόνου να μπουν αυτά τα κρέατα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου