Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

7 εκπληκτικά οφέλη από την ακρόαση της κλασικής μουσικής!

Οι Έλληνες, ως ευρωπαίοι πολίτες, δυστυχώς δεν έχουν αφομοιώσει όσο θα έπρεπε την μεγαλύτερη προσφορά της γηραιάς Ηπείρου προς την ανθρωπότητα, που είναι η κλασσική μουσική, κι αυτό οφείλεται κύρια στα 400 χρόνια τουρκοκρατίας, αλλά και στο γεγονός ότι η ελληνική ελίτ κράτησε αυτήν την κουλτούρα για… πάρτη της!



Όλα τα ηχητικά ακούσματα, περιέχουν διαφορετικές δονήσεις και συχνότητες, οι οποίες επιδρούν στους έμβιους οργανισμούς ανάλογα με τι και ποιες είναι αυτές.Είναι άπειρες οι επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τον ευεργετικό ρόλο για την ζωή και την ανάπτυξη μας το να ακούμε «καλή» μουσική, ειδικά στις μέρες μας που ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής είναι ιδιαίτερες στρεσογόνος, και το περιβάλλουν «πλούσιο» από κακές συχνότητες και δονήσεις.
Ινδοί επιστήμονες αναφέρουν σε μελέτη ότι οι Βέδες (ινδικοί ιεροί ύμνοι), βρίσκονται στην κορυφή της ωφελιμότητας (βάσει πειραμάτων στην ανάπτυξη φυτών), ακολουθεί η ενόργανη Ινδική μουσική, ενώ αμέσως μετά είναι η κλασσική μουσική. Στον… πάτο της κατάταξης είναι η ροκ, ακόμα πιο κάτω κι από την σιωπή!

Οι επιστήμονες του κόσμου φαίνεται, συμφωνούν μαζί τους, αφού υποστηρίζουν ότι πράγματι η καλή μουσική μπορεί να έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική, πνευματική και σωματική μας υγεία.

1. Μουσική για πνευματική εγρήγορση

Η μουσική μπορεί να ενισχύσει την πνευματική μας εγρήγορση και τη συγκέντρωση, σύμφωνα με μελέτη, στα πλαίσια της οποίας, επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση στον εγκέφαλο, των κονσέρτων του Βιβάλντι γνωστών με το συλλογικό όνομα, Τέσσερις Εποχές.
Στη μελέτη συμμετείχαν νέοι εθελοντές οι οποίοι άκουσαν τα περίφημα κοντσέρτα για βιολί του Ιταλού συνθέτη, ενώ εκτελούσαν παράλληλα μια δύσκολη πνευματικά εργασία. Παράλληλα, οι επιστήμονες μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε  ότι οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν την εργασία που τους υπέδειξαν οι ειδικοί πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια ακούγοντας Βιβάλντι, φτάνει τα σχετικά κομμάτια που άκουγαν να προέρχονταν από ζωντανή ηχογράφηση.

2. Βοηθάει τους μαθητές στην μελέτη

Σύμφωνα με άλλη μελέτη του 2014, η οποία εξέτασε τις επιδόσεις παιδιών από φτωχικές συνοικίες του Σικάγο και του Λος Άντζελες, τα παιδιά που μαθαίνουν ένα νέο μουσικό όργανο μπορεί να αποκομίσουν ένα επιπρόσθετο όφελος: την ικανότητα να διατηρούν τις επιδόσεις τους στο σχολείο, σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Στα πλαίσια της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ηλικίας 9 με 10 ετών που είχαν επίσης διδαχτεί μουσική, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα σε σχέση με όσα δεν είχαν παρακολουθήσει μουσικά μαθήματα.

3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή; Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η κλασσική μουσική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ραπ, ποπ και techno τους αύξησαν πραγματικά την αρτηριακή πίεση.

4. Ενισχύει τη μνήμη

Γνωρίζετε ότι ακούγοντας Μότσαρτ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να βελτιώσει τη μνήμη σας; Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι που άκουγαν μουσική του Μότσαρτ έδειξαν αύξηση στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων που συνδέονται άμεσα με τη μνήμη.

5. Μειώνει τα επίπεδα του στρες – Καλύτερος ύπνος

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες που άκουγαν κλασική μουσική ήταν λιγότερο πιθανό να αισθάνονται στρεσαρισμένες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι ρυθμοί της κλασσικής μουσικής είναι παρόμοιο με την ανθρώπινη καρδιά, πράγμα που διευκολύνει την αντιμετώπιση του άγχους.
Η κλασική μουσική μπορεί να είναι μια εύκολη θεραπεία ακόμα και για την αϋπνία. Μια μελέτη του 2006 διαπίστωσε ότι οι μαθητές με διαταραχές του ύπνου κοιμούνται καλύτερα όταν κοιμούνται με κλασσική μουσική από όσους δεν έβγαλαν μουσική.

6. Καταπολεμά την κατάθλιψη – ανακουφίζει από πόνους

Συνήθως όταν κάποιος είναι στα… «κάτω» του, το ρίχνει στο φαγητό ή στο πιοτό. Επιλέξτε ένα κλασσικό κομμάτι αντ ‘αυτού. Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κλασσική μουσική βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη και τη μελαγχολία. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το Μεξικό ανακάλυψε ότι ακούγοντας κλασσική μουσική μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης με ευκολία.
Αλλά ακόμα και για τον πονοκέφαλο, οι «καλές» συχνότητες και δονήσεις του ακούσματος ενός έργου Μπαχ ή Μότσαρτ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση. Σύμφωνα με ερευνητές της Βρετανίας, η συνήθεια να ακούμε κλασσική μουσική έδειξε ότι περιορίζει σημαντικά την ανάγκη για κατανάλωση παυσίπονων!

7. Σε κάνει ευτυχισμένο/η και βελτιώνει την παραγωγικότητα

Ακούγοντας κλασσική μουσική μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της έκκρισης της ντοπαμίνης, η οποία ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν μια καλύτερη διάθεση, ενώ άλλες πάλι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μουσική κάνει τις επαναλαμβανόμενες εργασίες πιο ευχάριστες και ενισχύει την παραγωγικότητα. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ διαπίστωσε ότι ειδικά το άκουσμα της Μπαρόκ μουσικής στην αίθουσα ανάγνωσης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας στους ακτινολόγους»

http://igata.gr/2018/10/14/7-εκπληκτικά-οφέλη-από-την-ακρόαση-της-κ/?fbclid=IwAR08FACVjjwb228YTj829MWcCer6HzDUgd7ez-aL-6aiBynAW_itYyOwKWA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου