Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Τι προβλέπει ο νόμος για τα κατοικίδια – Τα πρόστιμα και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Σκύλος αγναντεύει τη θάλασσα σε παραλία της νοτιοανατολικής Αττικής

Με αφορμή τους αστυνομικούς ελέγχους που διεξάγονται σε καθημερινή βάση από τις αστυνομικές αρχές, το News 24/7 ενημερώνει εκ νέου τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων για τις υποχρεώσεις απέναντι στους μικρούς τους φίλους.

Αυτεπάγγελτοι έλεγχοι της αστυνομίας για την προστασία των κατοικίδιων ζώων και την ευζωία τους διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη.
Οι έλεγχοι αυτοί δεν αποτελούν μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά εντάσσονται σ’ ένα πλαίσιο καθημερινότητας.Το News 24/7 ενημερώνει εκ νέου τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων για τις υποχρεώσεις απέναντί τους και το πώς οφείλουν να διασφαλίζουν την ευζωία τους, καθώς και τις ποινές που προβλέπονται για την οποιαδήποτε μορφή κακομεταχείρισής τους.Ειδικότερα, με βάση την προβλεπόμενη Νομοθεσία κάθε ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να τηρεί τους κανόνες σωστής διαβίωσής του, να μεριμνά και να εξασφαλίζει προστατευμένο χώρο από τις καιρικές συνθήκες και καθαρό χώρο χωρίς να είναι συνεχώς δεμένο. Φροντίζει παράλληλα να χορηγεί τροφή και νερό και να το συντροφεύει στον περίπατό του για την καθημερινή του απαραίτητη άσκηση.
Κάθε ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να:
  • Φροντίζει τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου χρησιμοποιώντας μικρές σακούλες για την απομάκρυνσή τους.
  • Να έχει προβεί στη σήμανση και καταγραφή των στοιχείων του με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ).
  • Να έχει εμβολιάσει το ζώο και να προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κτηνιατρικό έλεγχο του.
  • Να έχει στειρώσει το ζώο εφόσον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων που θα γεννηθούν ή να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες. Η απόρριψη νέων νεογνών ζώων σε κάδους ή οπουδήποτε αλλού διώκεται ποινικά.
  • Nα γνωστοποιεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου την πρόθεσή του να αποχωριστεί το ζώο που έχει και το οποίο με την ψηφιακή του ταυτότητα έχει ήδη καταχωρηθεί σε σχετικό αρχείο.
  • Να συντροφεύει ο ίδιος ή κάποιος άλλος στη θέση του το ζώο στον καθημερινό του περίπατο για να έχει τον άμεσο έλεγχό του.
  • Να μην εξέρχεται το ζώο από την κατοικία του προκαλώντας ανησυχία με την ανεξέλεγκτη είσοδο του σε άλλους ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους.
  • Να δηλώνει την «απώλειά» του ζώου στον κτηνίατρο σε διάστημα πέντε ημερών προκειμένου να υπάρχει σωστή και σαφής καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων.
Οι ποινές που ο νομός ορίζει και επιβάλλει:
  • Παράλειψη σήμανσης με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ) : 300 ευρώ
  • Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου : 300 ευρώ
  • Εγκατάλειψη του ζώου : 300 ευρώ
  • Παράλειψη καθαρισμού από περιττώματα ζώου : 100 ευρώ
  • Παράλειψη κονκάρδας εμβολιασμού : 100 ευρώ
  • Παράλειψη λήψης μέτρων περιπάτου του ζώου : 300 ευρώ
  • Πρόκληση ζημιών από το ζώο : 300 ευρώ
  • Παράλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας : 300 ευρώ
  • Κακοποίηση ζώου ή κοινοποίηση πράξης βίας : 30.000 ευρώ
Ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κτηνίατρο για τη μεταβολή των στοιχείων – είτε αφορούν τον ίδιο είτε το κατοικίδιό του – που έχουν καταχωρισθεί στη βάση δεδομένων.
- Γίνεται υποχρεωτική η σήμανση (τσιπ) ακόμη και για τα τσοπανόσκυλα, με σκοπό την επίβλεψη του πληθυσμού τους και τη διασφάλιση της υγείας τους.
- Απαιτείται άδεια εκτροφέα σε όσους πωλούν ζώα, ακόμη και στην περίπτωση κατοχής ενός και μόνο θηλυκού ζώου αναπαραγωγής. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών.
- Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αγορών, διότι στους χώρους αυτούς δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για την καλή υγεία τους.
- Απαγορεύεται η εισαγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι
- Αποσαφηνίζεται η επανένταξη των αδέσποτων. Έτσι, απαγορεύεται η επανένταξή τους στις εισόδους και εξόδους των λιμανιών, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στις κλειστές αγορές.
- Οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς φίμωτρο ή κλουβί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή των κατοικίδιων σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενοίκων, επιτρέπεται στον κήπο, τον ακάλυπτο καθώς και την πιλοτή της πολυκατοικίας.
Στις μονοκατοικίες, η διατήρηση ζώων συντροφιάς επιτρέπεται εάν και εφόσον έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν βιβλιάριο υγείας. Παράλληλα, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις καθώς και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου