Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Η ενέργεια των χρωμάτων.... αλλάξτε διάθεση !!

Το κάθε χρώμα............έχει την δική του δόνηση, προκαλεί διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα και κατ’ επέκταση εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα! 
Ο κόσμος των χρωμάτων, επηρεάζει την διάθεσή μας........μας φορτίζει "μαγικά" με ενέργεια - έμπνευση και μας βοηθά να ανακτήσουμε την ισορροπία και την ψυχική μας γαλήνη....
Έχει παρατηρηθεί για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που περιβάλλονται συνέχεια από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, χαίρουν καλύτερης φυσικής κατάστασης και ψυχικής ηρεμίας από εκείνους που περιβάλλονται από σκούρα και μουντά χρώματα.
Αναλυτικότερα: 
Το πράσινο φέρνοντας στο νου τη φύση λειτουργεί καταπραϋντικά και καθησυχαστικά και μας αναζωογονεί.. Θεωρείται ότι διευκολύνει την επικοινωνία και δεν κουράζει τα μάτια μας. Όταν συνδυάζεται με γήινα χρώματα φορτίζεται με την αίσθηση της φύσης, κατ΄ επέκταση της ασφάλειας.
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: ειρήνη, ανάπαυση, ελπίδα, άνεση, θαλπωρή, γαλουχία, αρμονία.
Το φούξια μειώνει το στρες, μας ηρεμεί όταν ντύνει τους χώρους γύρω μας και μας χαρίζει σταθερότητα. Στις πιο σκούρες αποχρώσεις, του ενεργοποιεί τη φαντασία και τη διαίσθησή μας. Γι’ αυτό το λατρεύουν οι καλλιτέχνες. 
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: αυτογνωσία, δυνατά μα και ελεγχόμενα πάθη και συναισθήματα, τόλμη, φιλοδοξία.
Το κόκκινο είναι ένα αισθησιακό, συναρπαστικό και δυναμικό χρώμα, ιδανικό για την ενίσχυση της ενέργειας, είτε το φοράμε στα ρούχα μας, είτε το επιλέγουμε για τους χώρους και το περιβάλλον μας. Φανερώνει δύναμη, πυγμή, πάθος και αποφασιστικότητα.Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: πάθος, σεξουαλικότητα, ενεργητικότητα, αυθορμητισμό, διέγερση, επιθετικότητα, δύναμη, κίνδυνο, φιλοδοξία, επαναστατικότητα.
Το μπλε λόγω του συσχετισμού του με τον ουρανό και το νερό, το μπλε σχετίζεται με την ηρεμία και τη γαλήνη, βοηθά στη σωματική χαλάρωση και στην έμπνευση.Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: ψυχραιμία, ονειροπόληση, ειρήνη, ανάπαυση, αφοσίωση, οργάνωση, λογική, νοσταλγία, αλήθεια. Το σκούρο μπλε χαρακτηρίζει μελαγχολία.
Το μοβ σχετίζεται με την πνευματικότητα και τη δημιουργικότητα: βάψτε έναν τοίχο του γραφείου με απαλό μοβ για να αυξήσετε τη δημιουργικότητά σας και χρησιμοποιήστε μοβ στρώμα στο μάθημα γιόγκα.Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: πνευματικότητα, εσωτερισμό, θρησκεία, μυστήριο, ηθική, αυτοθυσία. Οι σκούρες αποχρώσεις χαρακτηρίζουν κατάθλιψη και πένθος.
Το κίτρινο βοηθά στην καλή μας διάθεση, τονώνει την οργανωτικότητά μας και την αισιοδοξία μας. Όταν το φοράμε, τραβάμε πάνω μας την προσοχή όλων και έτσι ενισχύεται η αυτοπεποίθησή μας. Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, εναλλαγή, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, πρόοδο, διασκέδαση, επικοινωνία.
Το πορτοκαλί λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό και δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και θαλπωρής, ενώ θεωρείται ότι επιδρά στην όρεξη μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά εστιατόρια προτιμούν πορτοκαλί στα υφάσματα και στους τοίχους. Μπορείτε να το βάλετε το στην κουζίνα για να δημιουργήσετε ένα ζεστό χώρο. Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: διασκέδαση, άνεση, αφθονία, απόλαυση, θέρμη, κοινωνικότητα, δυναμισμό, ανεξαρτησία.
Το ροζ μας μαλακώνει και μας βγάζει το πιο ρομαντικό μας εαυτό, αυτόν που επιζητεί πάντα τη γαλήνη. Παράλληλα, μας γεμίζει με παιδική διάθεση.Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: θηλυκότητα, τρυφερότητα, αθωότητα, νεότητα.
Το λευκό κουβαλά την αγνότητα, την ηρεμία και την ισορροπία. Η υπερβολή του όμως,  μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα, όπως ανησυχία και αίσθηση μοναξιάς. Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: αθωότητα, αγνότητα, καθαρότητα, νεότητα, αλήθεια, απλότητα, ανυπαρξία, μοναδικότητα.
Το χρώμα στη ζωή μας, στα ρούχα μας στο σπίτι μας είναι λοιπόν πολύτιμο!!! 
Παρατήρησε σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας και βάψε τους τοίχους του με το ανάλογο χρώμα.....Aς ντύσουμε λοιπόν την κάθε μας διάθεση με αυτό προτιμώντας το χρώμα που μπορεί να βοηθήσει και τις αποχρώσεις του......
......όμως πάντα καλύτερα να προτιμάτε τις ζωντανές και φωτεινές αποχρώσεις και να αποφεύγουμε τις σκούρες και μουντές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου