Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021
Πώς να ανακουφιστούμε από τον πόνο του αυχένα λόγω της χρήσης κινητού με 4 απλές διατάσεις
Η ένταση στον αυχένα δεν έχει να κάνει μόνο με το πώς νιώθουμε. Στην πραγματικότητα παράγει και μια αντιαισθητική και ανθυγιεινή στάση του σώματος.
Πώς να ανακουφιστούμε από τον πόνο του αυχένα λόγω της χρήσης κινητού με 4 απλές διατάσεις
Φυσική Υγεία
EDITORIAL TEAM
Κοινοποίηση
Tweet
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι περισσότεροι από εμάς κουβαλάμε παντού το κινητό μας τηλέφωνο. Τα χρησιμοποιούμε για την εργασία μας, για να συνδεθούμε με άλλους και για να παρακολουθούμε όλα τα τελευταία δρώμενα και ειδήσεις. Με πολλούς τρόπους, έχουμε γίνει πλήρως εξαρτημένοι από αυτά. Τι συμβαίνει όμως όταν αρχίζουμε να εμφανίζουμε έναν επίμονο πόνο στον αυχένα και στο χέρι από τη συνεχή χρήση του;
Αν χρησιμοποιείτε συνεχώς το κινητό σας, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ένταση ή πόνο στον αυχένα ή τους ώμους σας μετά από παρατεταμένη χρήση. Μπορεί να σκύβετε το λαιμό σας προς τα εμπρός για να βλέπετε καλύτερα την οθόνη, γεγονός που πιθανότατα αυξάνει αυτά τα αισθήματα έντασης. Στην πραγματικότητα, ίσως το κάνετε κι αυτή τη στιγμή.
Είναι καλύτερα για την υγεία μας να μην αγνοούμε αυτό τον πόνο. Και επίσης καιρός να διορθώσουμε αυτή την απαίσια συνήθεια.
Η ένταση στον αυχένα δεν έχει να κάνει μόνο με το πώς νιώθουμε. Στην πραγματικότητα παράγει και μια αντιαισθητική και ανθυγιεινή στάση του σώματος. Βασικά, ο λαιμός μας προεξέχει προς τα εμπρός, ασκώντας μεγάλη πίεση στους μύες και τους ιστούς του αυχένα και των ώμων.
Αυτή η στάση, ανάλογα με το πόσο έντονη είναι, μπορεί να αυξήσει το φορτίο στον αυχένα σας κατά δέκα κιλά ή και περισσότερο. Και η αλήθεια είναι ότι ο αυχένας δεν είναι σε καμία περίπτωση φτιαγμένος για αυτού του είδους την καταπόνηση. Συνεπώς, ο πόνος είναι αναπόφευκτος και επιδεινώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Ακολουθούν ορισμένα συμπτώματα για τον πόνο του αυχένα από χρήση κινητού που χρειάζεται να προσέξουμε:
– Πόνος στον αυχένα, στο άνω μέρος της πλάτης ή στους ώμους
– Τάση του κεφαλιού προς τα εμπρός και καμπούριασμα των ώμων
– Μειωμένη κινητικότητα του αυχένα ή των ώμων
– Αυξημένη συχνότητα και ένταση των πονοκεφάλων
– Αυξημένος πόνος κατά την κάμψη του αυχένα.
Εάν παρατηρήσετε κάτι από αυτά, ίσως είναι καλή ιδέα να εξεταστείτε από έναν γιατρό ή φυσικοθεραπευτή. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να προσπαθήσετε να διορθώσετε τη στάση του αυχένα σας.
4 διατάσεις για την ένταση στον αυχένα από παρατεταμένη χρήση κινητού
Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού περιλαμβάνει συχνά μια σειρά ασκήσεων που βοηθούν στο να ενισχύσουμε τη φυσική ευθυγράμμιση του σώματός μας και να αποτρέψουμε την ανθυγιεινή έκταση του κεφαλιού προς τα εμπρός.
1. Κάτω σκύλος
O «κάτω σκύλος» αποτελεί μια ενεργητική διάταση που ανοίγει το στήθος μας και τους ώμους προς τα πίσω, που είναι και οι δύο προβληματικές περιοχές σε τέτοιες περιπτώσεις. Καθόμαστε στα τέσσερα. Σπρώχνουμε με τα χέρια μας στο έδαφος και πίσω τις φτέρνες μας, ενώ σηκώνουμε και στρέφουμε την ουρά μας προς τον ουρανό. Θα πρέπει να σχηματίσετε ένα ανάποδο «V». Βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι σας είναι σε ευθεία γραμμή με τα χέρια σας και κρατήστε το για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα. Μπορείτε ακόμη και να μετακινήσετε το βάρος σας από το ένα πόδι στο άλλο για να βοηθήσετε στην επιμήκυνση κάθε πλευράς του σώματός σας.
2. Θέση τόξου
Αυτή είναι άλλη μία διάταση που βοηθά στο άνοιγμα του στήθους, φέρνοντας τον αυχένα ξανά σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη. Ξεκινήστε ξαπλώνοντας μπρούμυτα σε μια άνετη επιφάνεια. Τεντώστε τα χέρια σας προς τα πίσω και λυγίστε τα γόνατά σας, φέρνοντας τις φτέρνες σας κοντά στους γλουτούς σας. Πιάστε τους αστραγάλους σας με κάθε χέρι και σηκώστε το στήθος σας από το έδαφος. Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε τους ώμους σας κάτω και πίσω και μακριά από τα αυτιά σας. Θα μοιάζετε με πραγματικό τραβηγμένο τόξο σε αυτή τη στάση. Κρατηθείτε εδώ για 20-30 δευτερόλεπτα.
Πώς να ανακουφιστούμε από τον πόνο του αυχένα λόγω της χρήσης κινητού με 4 απλές διατάσεις
3. Πίεση στο πηγούνι
Αυτή η διάταση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Αν είναι πιο εύκολο, μπορείτε να κάνετε και αυτή τη διάτας όντας ξαπλωμένοι μπρούμυτα σε μια άνετη επιφάνεια. Ή μπορείτε να επιλέξετε να τη κάνετε καθιστοί σε μια καρέκλα.
Με το πηγούνι παράλληλο με το πάτωμα, τραβάμε αργά προς τα πίσω το κεφάλι μας. Με αυτή την κίνηση, θα πρέπει να αισθανθείτε ένα ελαφρύ τέντωμα στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Κρατήστε την για 20-30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια επαναλάβετε έως και 5 φορές.
4. Αυχενική κάμψη και έκταση
Η αυχενική κάμψη αναφέρεται στην κάμψη του λαιμού προς τα εμπρός προς το στήθος, ενώ η αυχενική έκταση περιλαμβάνει την κάμψη του προσώπου προς τα πίσω. Πρόκειται για μια ήπια διάταση για να διώθουμε οποιαδήποτε δυσκαμψία και ένταση. Αν υπάρχει πόνος, μην επιμένετε.
Για να εκτελέσετε μια έκταση, φέρτε αργά το βλέμμα σας προς τα πάνω, κάντε παύση, στη συνέχεια αλλάξτε σε κάμψη και γνέψτε αργά το κεφάλι σας προς τα κάτω προς το στήθος σας. Συνεχίστε να κινείστε αργά σε αυτή τη διάταση για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
Πώς να αποτρέψουμε τον πόνο του αυχένα από τη χρήση του κινητού
Μέχρι τώρα, ξέρουμε πώς να ανακουφιστούμε λίγο από την ένταση που δημιουργείται στον αυχένα. Τι γίνεται όμως με την πρόληψη που είναι πάντα καλύτερη; Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές:
– Κρατάμε το τηλέφωνο στο ύψος των ματιών, ώστε να μην καμπουριάζουμε ή να μην τεντώνουμε το κεφάλι προς τα εμπρός.
– Κάντε διαλείμματα χρήσης και αποφεύγουμε τη συνεχή ενασχόληση με το κινητό
– Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας να διορθώνουμε τη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
– Εφαρμόζουμε τις παραπάνω διατάσεις για τον αυχένα.
– Επισκεπτόμαστε έναν φυσικοθεραπευτή ή ειδικό όταν εμφανίζεται πόνος για να τον μειώσουμε και να τον προλάβουμε.
Πηγή:
dailylife.com/article/text-neck-stretches
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου