Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Νηστεία και διατροφή....


Η περίοδος της νηστείς είναι δύσκολη για αρκετούς από εμάς που έχουμε συνηθίσει να τρώμε καθημερινά κρέας και δεν μπορούμε να το αποχωριστούμε. Ωστόσο είναι μια καλή ευκαιρία να τιμήσουμε τα ήθη μας, αλλά και να αποτοξινωθούμε έστω αυτες τις λίγες μέρες. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής μας δίνει πολύτιμες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας και σας τις μεταφέρουμε. Η νηστεία αν και απαγορεύει την κατανάλωση τροφών που είναι σημαντικές για τη θρέψη του οργανισμού, είναι μια καλή ευκαιρία για να μπουν οι βάσεις σωστών διατροφικών συνηθειών.
Προτίμησε κατά τη διάρκεια της νηστείας δημητριακά, φρούτα και λαχανικά όπως προτείνει η μεσογειακή διατροφή. Για να λάβει ο οργανισμός τις κατάλληλες πρωτεΐνες που χρειάζεται λόγω της έλλειψης του κρέατος, μπορείς να επιλέξεις θαλασσινά. Επιπλέον μπορείς να το αναπληρώσεις από ορισμένους συνδυασμούς πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως για παράδειγμα τα όσπρια με ρύζι ή ρύζι με ξηρούς καρπούς. Κατά τη διάρκεια της νηστείας ο οργανισμός προσλαμβάνει και τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς τα νηστίσιμα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές αντικατάστασης των θαλασσινών. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφών , όπως τα φρούτα και τα λαχανικά με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη ρύθμιση της δυσκοιλιότητας. Το νηστίσιμο διαιτολόγιο είναι επίσης πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη C, A και E. Αντίθετα κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες σε ασβέστιο και σίδηρο. Τις ουσίες αυτές μπορούμε να λάβουμε από τα θαλασσινά, τα όσπρια, το σπανάκι, τα αμύγδαλα για το σίδηρο και το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το γάλα σόγιας, τα πράσινα λαχανικά για το ασβέστιο. Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας του Πάσχα είναι μια καλή ευκαιρία να επανέλθουμε στις ρίζες της μεσογειακής διατροφής και να εισπράξουμε την ευεξία και το αίσθημα «αποτοξίνωσης» που μπορεί να προσφέρει. Λάμπρος Β. Μελίστας
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, PhD, MSc,
Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Επιστημονικός Συνεγάτης ΕΙΔ

http://www.menslounge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου