ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

http://coltisorderai.blogspot.com

Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

«Hippophae» Ιπποφαές

Μικρός θάμνος ιθαγενής της Ευρασίας. Οι καρποί του είναι εδώδιμοι και πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά βιταμίνες ,αμινοξέα και καλά λιπαρά. Ο μύθος λέει πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν τα φύλλα του ιπποφαούς σε μια διατροφή για τα άλογα αγώνων, ως εκ τούτου το βοτανικό όνομα «Hippophae» –σημαίνει λαμπρό άλογο ή λαμπερό άλογο.
Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, τα φύλλα του ιπποφαούς ήταν προτιμητέα διατροφή του πετούντος αλόγου με το όνομα Πήγασος. Βέβαια άλλη μια μαρτυρία έρχεται και από άλλες ιστορικές αναφορές για την χρήση του Ιπποφαούς ως εκλεκτική διατροφή των αλόγων του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τους πολέμους και τις μάχες του προσδίδοντας ρώμη και αντοχή στα άλογά του. To ιπποφαές με λατινικό όνομα Hippophae rhamnoides χρησιμοποιούταν για μια σειρά ασθενειών από την παραδοσιακή φαρμακολογία και ιατρική στην Ανατολή αρκετές εκατοντάδες χρόνια. Σήμερα ο δυτικός κόσμος έρχεται καθυστερημένα να το βάλει στην ολιστική και εναλλακτική ιατρική. Η επιστήμη και η έρευνα σήμερα έρχεται και επιβεβαιώνει τις παραδοσιακές χρήσεις της Ανατολής ανακοινώνοντας εργασίες και αποτελέσματα για την ευεργετικότητά του.
Το λάδι του Ιπποφαούς που προέρχεται από ολόκληρο τον καρπό συμπεριλαμβανομένου και του σπόρου περιέχει Βιταμίνη C, βιταμίνες Α, B1, B2, E υπό μορφή τοκοφερολών πολύτιμες φυτοστερόλες φλαβονοειδή ω3, ω6,ω7 και ω9 λιπαρά οξέα. Το προϊόν έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα και πέρα από τις παραδοσιακές χρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαιτητικό συμπλήρωμα λόγω των πολύτιμων λιπαρών,των αντιοξειδωτικών, των βιταμινών και των φυτοστερολών.
Ως διαιτητικό συμπλήρωμα έχει παρουσιάσει δράσεις για να βοηθήσει την υγιή κυκλοφορία αίματος, τον στοιχείωδη έλεγχο της κολίτιδας και του έλκους του στομάχου. Οι παραπάνω δράσεις είναι αποτελέσματα νεότερων ερευνών και μελετών. Οι παραδοσιακές του δράσεις έχουν ερευνηθεί και αυτές και αναφέρονται στην υγεία του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής Χρησιμοποιείται επιφανειακά για να βοηθήσει στη θεραπεία των τραυματισμένων δερμάτων, των εγκαυμάτων, της ξηρότητας και αντιγήρανσης του δέρματος. Προστατεύει τα λευκά αιμοσφαίρια από ζημιές των ακτινοβολιών και της χημειοθεραπείας .Σημαντική είναι η δράση του ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού και της μείωσης της χοληστερόλης λόγω της περιεχόμενης β- σιτοστερόλης.
Ο τομέας της υγείας και της ομορφιάς έχει στρέψει το ενδιαφέρον του για τα προϊόντα του Ιπποφαούς αφού όπως είναι ευρέως γνωστό μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από δερματολογικά προβλήματα που σχετίζονται τόσο με την λειτουργία του και τις προσβολές του από παθογόνα όσο και με την διαδικασία της γήρανσης του.
Η ευεργετικότητά του μπορεί να συνοψισθεί στα παρακάτω:
• Προσδίδει ευεξία
• Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
• Μειώνει τις φλεγμονές
• Λειτουργεί ως φυσικό αντιθρομβωτικό
• Προσφέρει κυτταρική αναζωογόνηση
• Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία
• Βελτιώνει τη λειτουργία εγκεφάλου και νευρικού συστήματος
• Λειτουργεί ως ενισχυτής του ανοσοποιητικού
• Βοηθά στην αποκατάσταση του δέρματος από εγκαύματα
• Βελτιώνει την εμφάνιση και την χροιά του δέρματος
Αποποίηση:
Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή υγείας αλλά αποκλειστικά και μόνο ενημερωτικού χαρακτήρα άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου