Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Τα γραφεία των ανδρών έχουν περισσότερα μικρόβια από τα γραφεία των γυναικών

Τα ανδρικά γραφεία είναι περισσότερο βρώμικα και πιο φορτωμένα με μικρόβια σε σχέση με τα γυναικεία γραφεία, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να διαλύσει κάθε αμφιβολία για το ποιό φύλο είναι το βρώμικο (αν και δεν υπήρχαν πολλές αμφιβολίες περί αυτού?). Ακόμα, η μελέτη συμπέρανε ότι το πιο μολυσμένο μέρος σε ένα γραφείο είναι το τηλέφωνο και όχι το πληκτρολόγιο. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Σκοτ Κέλι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PloS ΟΝΕ, σύμφωνα με το "Science", συμπέραναν ότι η αιτία για αυτή τη διαφορά οφείλεται κυρίως στο ότι οι γυναίκες είναι πιο σχολαστικές με τους κανόνες υγιεινής και στο γραφείο τους, εκτός από το νοικοκυριό τους, αλλά πιο συνεπείς με τους προσωπικούς κανόνες υγιεινής (οι γυναίκες πλένουν τα χέρια και τα δόντια τους πιο τακτικά από τους άνδρες). Οι επιστήμονες έκαναν τις συγκρίσεις αναλύοντας 450 δείγματα από τις επιφάνειες 90 γραφείων από διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι τα ανδρικά γραφεία φιλοξενούσαν μεγαλύτερες ποσότητες μικροοργανισμών (σε ποσοστό 10% έως 20%) σε σχέση με τα γυναικεία, αν και η σύνθεση των βακτηρίων δεν διέφερε ανάμεσα στα δύο φύλα.

Συνολικά οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 550 γένη βακτηρίων πάνω στα γραφεία και τα πιο πολλά προέρχονταν από το ανθρώπινο δέρμα και τις κοιλότητες του ανθρώπινου σώματος (ρουθούνια, στόμα κ.α.). Ακόμα μεγαλύτερες ήσαν οι αποικίες των βακτηρίων στα τηλέφωνα και τις καρέκλες σε σχέση με τις επιφάνειες των γραφείων, τα πληκτρολόγια και το ποντίκι του υπολογιστή.

Φαίνεται παράξενο, αλλά σε μερικές περιπτώσεις εντοπίστηκαν βακτήρια από απομακρυσμένα εξωτικά μέρη, τα οποία προφανώς κάποιοι εργαζόμενοι έφεραν μαζί τους από τις διακοπές. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα από τα βακτήρια του γραφείου, όπως άλλωστε και του σπιτιού, είναι αβλαβή για την ανθρώπινη υγεία - όχι όμως όλα.

Ο Κέλι πάντως φρόντισε να απαλύνει την ενοχή των ανδρών, λέγοντας ότι γενικά τα γραφεία των ανδρών είναι μεγαλύτερα από εκείνα των γυναικών οπότε δικαιολογείται σε ένα βαθμό να φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει, όπως είπε, επειδή συνήθως τα χέρια ή τα στόματα των ανδρών είναι μεγαλύτερα από αυτά των γυναικών, πράγμα που διευκολύνει τον αποικισμό τους από τα μικρόβια. Βέβαια όλα αυτά δεν μπορούν να αποκρύψουν το βασικό γεγονός, ότι απλούστατα οι γυναίκες είναι πιο καθαρές από τους άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου