Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Τα μεταλλαγμένα δηλητηριάζουν τις καλλιέργειες



MAZIKH ΕΠΕΛΑΣΗ μεταλλαγμένων προϊόντων συντελείται στις χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ειδικότερα, οι καλλιέργειες μεταλλαγμένου αραβοσίτου στη Ρουμανία έχουν σημάνει συναγερμό στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς αυτές θεωρούν ότι τα μεταλλαγμένα χωράφια απειλούν να δηλητηριάσουν τις ελληνικές παραδοσιακές καλλιέργειες. Το φάντασμα της ρύπανσης των εδαφών και της βιοποικιλότητας με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς πλανάται πάνω από τη γηραιά ήπειρο, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας καθησυχάζει το γεγονός ότι στη Ρουμανία καλλιεργούνται ποικιλίες μεταλλαγμένου αραβοσίτου. Αυτές οι καλλιέργειες ρυπαίνουν γενετικά τα εδάφη. Οι σπόροι του μεταλλαγμένου φυτού μπορούν να μεταφερθούν μέσω του αέρα, του νερού, των εντόμων και άλλων παραγόντων, δηλητηριάζοντας τις παραδοσιακές καλλιέργειες», τονίζει στη Real planet η υπεύθυνη της Greenpeace για την εκστρατεία ενάντια στα μεταλλαγμένα, Αλεξία Βουρεξάκη.
«Πλέον, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η επιμόλυνση δεν θα περάσει τα σύνορα της Ρουμανίας, να επιμολύνει χωράφια σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο, καταστρέφοντας ακόμη και ελληνικές ποικιλίες», προσθέτει.
Καλλιέργειες «Φρανκενστάιν»
Τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Απόκτηση των Αγροβιοτεχνολογικών Εφαρμογών (ISSAA) δείχνουν ότι οι εκτάσεις που καλλιεργούνται στα χωράφια 8 κρατών της Ευρώπης ξεπερνούν τα 916 τετραγωνικά χιλιόμετρα! Οι ποικιλίες αυτές είναι προϊόντα του βιομηχανικού κολοσσού Μονσάντο. Πρόκειται για τη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία πατάτας Αμφλόρα και τη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία αραβοσίτου Bt.
Οι χώρες που κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων είναι η Ισπανία, η Τσεχία και η Σουηδία. Εκτός από τη Ρουμανία, τα μεταλλαγμένα προϊόντα καλλιεργούνται στα εδάφη της Πορτογαλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, αλλά και της Σλοβακίας.
Το παράδειγμα της Ισπανίας
Οι συνέπειες από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ισπανία είναι τραγικές. Η γενετική επιμόλυνση έχει καταστρέψει πολλά στρέμματα παραδοσιακής καλλιέργειας σε περιοχές της Καταλονίας και του Αραγόν, με ανυπολόγιστες ζημιές για το εισόδημα των αγροτών και την υγεία των καταναλωτών. Αυτό το γεγονός, κατά την Greenpeace, αποδεικνύει περίτρανα ότι η συνύπαρξη μεταλλαγμένων και παραδοσιακών καλλιεργειών είναι αδύνατη. Τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει παλαιότερα η οργάνωση ήταν αποκαλυπτικά.
Σχεδόν το 12,6% του ισπανικού αραβοσίτου είχε επιμολυνθεί με μεταλλαγμένο. Τοπικές αγροτικές οργανώσεις διαπίστωσαν μαζί με την περιβαλλοντική οργάνωση ότι οι τοπικές ποικιλίες καλαμποκιού δεν μπορούσαν να καλλιεργηθούν. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις, τα μεταλλαγμένα επηρέαζαν τη βιοποικιλότητα της περιοχής!

Σε έρευνες που έχουν γίνει από το Ινστιτούτο Γεωργίας και Αγροτικής Διατροφής του Καναδά για την επιμόλυνση των παραδοσιακών καλλιεργειών από τις μεταλλαγμένες, τα στοιχεία ήταν αποκαλυπτικά. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι κάθε στρέμμα χωραφιού με μεταλλαγμένη ποικιλία σιταριού μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και 60 δισεκατομμύρια σπόρους. Αυτοί οι σπόροι μεταφέρονται σε υγιείς καλλιέργειες και τις δηλητηριάζουν. Μάλιστα, τα γεγονότα αυτά είχε επιβεβαιώσει και η ίδια η Μονσάντο.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου