Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

SOS......o Σχινιάς κινδυνεύει!

O Σχινιάς, το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα και φυσικό τοπίο της Αττικής, έχει γεμίσει με σκουπίδια, μπάζα, παράνομα κτίσματα και δυστυχώς με ένα ανενεργό σύστημα δασοπυρόσβεσης..., όπως αναφέρεται σε άρθρο του in.gr... Ας δούμε αναλυτικότερα για τι ομορφιά μιλάμε..και περί τίνος πρόκειται..Tο Εθνικό Πάρκο Σχινιά είναι μια "προστατευόμενη" (άραγε μόνο στα χαρτιά;) περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο βιοτόπων NATURA 2000. Κύρια χαρακτηριστικά του το παράκτιο πευκοδάσος της κουκουναριάς, η Μακαρία πηγή και ο υγρότοπος. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 150 είδη πουλιών, μερικά από αυτά ιδιαίτερα σπάνια. Ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου φαίνεται να κάνει φιλότιμες προσπάθειες, αλλά... δυστυχώς οι ασυνείδητοι συνεχίζουν ανενόχλητοι (και ατιμώρητοι) το έργο τους. Στην περιοχή του πάρκου βρίσκονται δεκάδες σωροί από μπάζα και σκουπίδια (όπως δείχνει και η φωτογραφία πάνω), αναρίθμητοι κάλυκες από κυνηγετικά όπλα, παράνομα κτίσματα, καταπάτηση χλωρίδας και θόρυβος τα Σαββατοκύριακα από την επέλαση των μηχανών και των Ι.Χ. Δυστυχώς σύμφωνα με καταγγελίες, η φύλαξη του Πάρκου είναι ανύπαρκτη, ενώ το σύστημα πυρόσβεσης είναι ανενεργό με ορατή την απειλή το πανέμορφο πευκοδάσος να έχει τη τύχη της Πάρνηθας.
Ο καθηγητής κύριος Κίμωνας Χατζημπίρος, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, αναφέρει σχετικά με το Εθνικό Πάρκο: "Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, 45χλμ. από την Αθήνα, ιδρύθηκε το 2000, παράλληλα με την εκεί εγκατάσταση του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου. Πρόκειται για μια εξαίρετη φυσική περιοχή 13.000 στρεμμάτων, από τα οποία 9000 είναι χερσαία και 4000 θαλάσσια επιφάνεια. Έχει μοναδικό τοπίο, με σπάνιο παραλιακό δάσος κουκουναριάς, φυσικές πηγές, υγρότοπο όπου σταθμεύουν πολλά αποδημητικά πουλιά, Μεσογειακούς θαμνώνες, παράκτιες αμμοθίνες και ελκυστική παραλία, χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, εκ των οποίων πολλά σπάνια και προστατευόμενα. Το Κωπηλατοδρόμιο, που περιλαμβάνεται στο χώρο του Εθνικού Πάρκου, θα μπορούσε να γίνει ένας θαυμάσιος χώρος αθλητικής δραστηριότητας και αναψυχής για τους κατοίκους της Αττικής, με κωπηλασία, καγιάκ, περιπάτους, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες."
Μπορείτε να κανετε μια online περιήγηση στο Πάρκο: πατώντας ΕΔΩ
Η περιοχή του Σχινιά είναι μια από τις λίγες τοποθεσίες που διατηρούν χαρακτηριστικά του κλασσικού παράκτιου Αττικού τοπίου, όπου έχουν εγγραφεί από την αρχαιότητα πλήθος ιστορικές μνήμες. Η περιοχή έχει επιλεγεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι σκηνές που καταγράφονται στις αισθήσεις από τις αντιθέσεις του αναγλύφου, της επίπεδης επιφάνειας του υγροτόπου και των χρωμάτων θάλασσας, παραλιακού πευκοδάσους, υψωμάτων και χερσονήσου έχουν ιδιαίτερη αισθητική αξία. Το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου περιλαμβάνει ποικιλία σπάνιων οικολογικών ενδιαιτημάτων, βιολογικών ειδών και τύπων φυσικού τοπίου σε μια μικρή σχετικά έκταση. Έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από 320 είδη χλωρίδας με τυπικά είδη της Μεσογειακής βλάστησης, καθώς και ενδημικά και τοπικά ενδημικά είδη. Η πανίδα περιλαμβάνει πολλά προστατευόμενα είδη (πουλιά, αμφίβια, ερπετά και το τοπικό ενδημικό ψάρι Pseudophoxinus stymphalicus marathonicus). Η περιοχή είναι μεγάλης σημασίας για τα αποδημητικά πουλιά, αφού αποτελεί σημαντικό σταθμό στην μεταναστευτική τους πορεία (από τους ελάχιστους που απέμειναν στην Αττική) και τόπο αναπαραγωγής. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί 219 είδη πτηνών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ορνιθολόγοι που εργάζονται στην περιοχή). Πολλά από αυτά είναι σπάνια και απειλούμενα σε όλη την Ευρώπη, ενώ 7 είδη είναι παγκοσμίως απειλούμενα.

Η ύπαρξη ενός σημαντικού φυσικού χώρου στα περίχωρα ενός μεγάλου πολεοδομικού συγκροτήματος είναι πολύτιμη από πλευράς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης. Την σπουδαιότητα της περιοχής, πέραν των οικολογικών, ενισχύουν κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες, λόγω των ιστορικών συνδέσεων (Μάχη του Μαραθώνα) και των αρχαιολογικών χώρων (Τύμβος, προϊστορικά ευρήματα, μουσεία), με αποτέλεσμα να αποτελεί ιδανικό τόπο για εκπαίδευση και έρευνα, αλλά και τόπο αναψυχής για όλη την Αττική.
Να γνωρίσουμε και να προστατεύσουμε τους ανεκτίμητους θησαυρούς που υπάρχουν δίπλα μας.. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για το μέλλον του τόπου μας.. Να επισκεπτόμαστε με σεβασμό, να καταγγέλουμε κάθε παρανομία, η φύση πρέπει να παραμείνει ζωντανή. Την έχουμε απλά δανειστεί απο τις μελλοντικές γενεές..
Πηγή άρθρου: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου