Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ζώα που μπορούμε να φάμε... αλλά δε θα το κάνουμε


Κι όμως πολλοί λαοί τα τρώνε!Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το γεγονός ότι τρώμε κάποια ζώα και όχι κάποια άλλα, είναι μάλλον θέμα συνήθειας και κουλτούρας. Γιατί δηλαδή τρώμε το αρνί ή το μοσχαράκι και όχι ας πούμε το γάιδαρο;Σας παρουσιάζουμε 15 ζώα που θα μπορούσαμε να φάμε. Αλλά οι περισσότεροι από μας μάλλον δεν θα το κάνουμε.
Σκίουροι
Στις ΗΠΑ είναι ένα από τα πιο διάσημα κυνηγετικά θηράματα. Στο Κεντάκι, η τοπική σπεσιαλιτέ είναι μυαλά σκίουρου. Μπορεί να μην το γνωρίζατε αλλά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο Creutzfeldt-Jakob ή αλλιώς τη νόσο των τρελών αγελάδων.
Εσάς θα σας πήγαινε να φάτε ένα τόσο χαριτωμένο ζωάκι;
Λιοντάρια
Το κυνήγι και η κατανάλωση κρέατος λιονταριού δεν είναι παράνομη. Είναι όμως δυνατόν να φάμε το βασιλιά των ζώων;
Σκορπιοί
Είναι γνωστό ότι στην Κίνα θεωρείται εκλεκτό έδεσμα. Όσοι (τολμηροί) έχουν δοκιμάσει λένε πως η γεύση του είναι σαν ποπ κορν. Το ερώτημα είναι πόσοι είμαστε διατεθειμένοι να το επιβεβαιώσουμε ίδια γλώσσα;
Μέδουσες
Κι όμως, στην ασιατική κουζίνα υπάρχουν πιάτα και σαλάτες με βάση τις μέδουσες. Εμείς θα προτιμούσαμε μάλλον να μην τις έχουμε ούτε στο πιάτο μας ούτε στα νερά που κολυμπάμε.
Περιστέρια
Στη Γαλλία θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα. Οι άνθρωποι έτρωγαν περιστέρια και στην Αρχαία Αίγυπτο, στην Αρχαία Ρώμη αλλά και το Μεσαίωνα.
Κουνάβια
Στις ΗΠΑ όχι μόνον επιτρέπεται αλλά συχνά συνιστάται η κατανάλωση του.
Οπόσουμ
Ενδημεί στη Βόρειο Αμερική. Εισήχθη στη Νέα Ζηλανδία το 1837 για τη γούνα του. Καθώς δεν υπάρχουν φυσικοί θηρευτές στο τοπικό οικοσύστημα, ο πληθυσμός τους είναι πλέον εκτός ελέγχου. Έτσι ενθαρρύνεται η κατανάλωση του ως τρόφιμο. Λέγεται πως η γεύση του είναι σαν του κουνελιού.
Γάτες
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500 εκατομμύρια γάτες παγκοσμίως. Στην Κίνα, το Περού αλλά και την επαρχία της Ελβετίας, τις τρώνε. Η αλήθεια είναι πως εμείς έχουμε μάθει να τις βάζουμε στο σπίτι, όχι στο πιάτο μας.
Βάτραχοι
Ίσως κάποιοι από μας έχουμε δοκιμάσει, τα βατραχοπόδαρα δεν είναι τόσο σπάνιο έδεσμα. Εσείς; Θα δοκιμάζατε;
Σαλιγκάρια
Εντάξει, αυτά και αν τα τρώμε στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που δεν νιώθουν και πολύ καλά με την... υφή τους.
Αλιγάτορες
Είναι σπεσιαλιτέ στην πολιτεία της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Σερβίρεται συχνά τηγανιτός. Κροκόδειλο κανείς;
Φίδια
Αν και είναι εξαιρετικά σπάνια στις δυτικές κουζίνες, σε πολλές χώρες τα τρώνε. Κυρίως στο μπάρμπεκιου με σάλτσα από τσίλι...
Γάιδαρος
Οι ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος του είναι γνωστές. Στη Δύση, συνήθως μπαίνει στο πιάτο των... Ιταλών ενώ θεωρείται γκουρμέ κρέας και η ζήτηση όλο και μεγαλώνει. Πώς; Διατροφικό σκάνδαλο; Όχι ακριβώς!
Σκύλοι
Ναι, είναι γνωστό ότι σε πολλές χώρες από την Αφρική και την Ασία μέχρι την Ελβετία τρώνε σκυλιά αλλά αλήθεια, θα το δοκιμάζατε;
Κατσαρίδες
Οι κατσαρίδες δεν είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό, όμως συχνά κουβαλούν επικίνδυνα βακτήρια και μικρόβια. Όπως και οι σκορπιοί, είναι βρώσιμες σε πολλές χώρες. Τον Οκτώβριο του 2012 ένας άνδρας στη Φλόριντα πέθανε σε διαγωνισμό κατανάλωσης ζωντανής κατσαρίδας. Όχι από κάποια αλλεργική αντίδραση αλλά επειδή έφαγε τόσο πολύ που έπαθε ασφυξία.
Πηγή: News.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου