Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Τρόμος στο πιάτο μας. Τα πιο επικίνδυνα πράγματα που υπάρχουν στο φαγητό μας

Απορρυπαντικά, σιλικόνη, πίσσα και αρσενικό είναι μερικά μόνο από τα τρομακτικά συστατικά που θα περίμενες ποτέ να βρεις σε πολλά βασικά τρόφιμα που ψωνίζεις από το σούπερ μάρκετ. Ακόμη χειρότερα για την υγεία σου, αν επιλέγεις να τα τρως τακτικά. Στην λίστα υπάρχουν όλα όσα (δεν) θα ήθελες να ξέρεις.

1.Μονοξείδιο του άνθρακα



Οι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα που υπάρχουν σε όλες τις μεγαλουπόλεις, χτυπούν συναγερμό όταν αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο αέριο ανέβει σε υψηλές -θανατηφόρες- τιμές. Μπορεί όμως να μείνεις εμβρόντητος αν μάθεις πως αυτή η ίδια ουσία που βγαίνει από το σωλήνα της εξάτμισης του αυτοκινήτου σου χρησιμοποιείται κατά τη συσκευασία κατεψυγμένων ψαριών και κρεάτων. Ο λόγος; Βοηθά τη σάρκα να διατηρήσει μια ωραία, φυσική απόχρωση.

2.Πίσσα λιθανθράκων



Κατατάσσεται στη θέση 199 του καταλόγου των Ηνωμένων Εθνών με τις πιο επικίνδυνες ουσίες για τον άνθρωπο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη βιομηχανία τροφίμων να τη χρησιμοποιεί για να σου προσφέρει το τέλειο κόκκινο χρώμα που βλέπεις σε πολλά γλυκίσματα καιαναψυκτικά. Α, χρησιμοποιείται και για την παρασκευή φαρμάκων κατά του εκζέματος και της ψωρίασης, επειδή τα οξέα της πίσσας έχουν απολυμαντικές ιδιότητες.

3.Αρσενικό



Δεν είναι νέα αποκάλυψη ότι ίχνη αρσενικού εντοπίζονται συχνά-πυκνά σε πολλά τρόφιμα -από το ρύζι έως τα δημητριακά και τους χυμούς- ως απόρροια της έντονης χρήσης φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες. Πρόσφατα όμως, Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ύπαρξη αρσενικού στην μπύρα και μάλιστα σε διπλάσια επίπεδα από το μέγιστο επιτρεπτό όριο. Αποδείχθηκε ότι τα μηχανήματα που φιλτράρουν την μπύρα στο τελικό στάδιο πριν αυτή εμφιαλωθεί για να της χαρίσει την διάφανη όψη της, απελευθερώνει αρσενικό στο τελικό προϊόν. Γεια μας;

4.Αντιψυκτικό



Πιο γνωστό ως προπυλενογλυκόλη. Την ώρα που φέρνεις κοντά στο στόμα σου το αγαπημένο σου αναψυκτικό και ο αφρός σού γαργαλάει τα ρουθούνια, να θυμάσαι πως όλη αυτή η ωραία αίσθηση δροσιάςοφείλεται στην προπυλενογλυκόλη, μια χημική οργανική ένωση με πολλές «καταπληκτικές» ιδιότητες, τι οποίες οι βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών είναι πρόθυμες να τις εκμεταλλευτούν στο έπακρο.



5.Σιλικόνη



Λιγότερο γνωστό ως διμεθυλοπολυσιλοξάνιο. Εντάξει, δεν υπάρχει πραγματική σιλικόνη στο φαγητό σου –ούτε όταν αυτό είναι στήθος κοτόπουλου-, αλλά η προαναφερθείσα οργανοπυριτική χημική ουσίαείναι μια μορφή σιλικόνης, σαν κι αυτή ακριβώς που χρησιμοποιείται για τα εμφυτεύματα του γυναικείου στήθους. Και, ναι, υπάρχει στις κατεψυγμένες κοτομπουκιές -μαζί με μια πληθώρα άλλων συνθετικών υλικών. Μόνο το 50% είναι κανονικό κοτόπουλο.

6.Βόρακας



Γνωστός στον κόσμο των συντηρητικών ως E285. Είναι μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της οξύτητας και τη μακρά διατήρηση των τροφίμων μέσα στις σακούλες τους. Βρίσκεται συνήθως στο χαβιάρι αλλά και στο ρύζι ή τα ζυμαρικά (δεδομένου ότι τα βοηθά να διατηρούν ελαστική υφή ακόμη και μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους).

7.Χημικό λίπασμα



Πιο γνωστό ως θειικό αμμώνιο. Είναι αναμενόμενο να καταπίνεις χημικά λιπάσματα λόγω της υπερ-καλλιέργειας. Το πιο ελεεινό από όλα όμως, είναι το γεγονός πως ορισμένες μάρκες προσθέτουν σκόπιμα θειικό αμμώνιο στα τρόφιμα που παρασκευάζουν, ως σταθεροποιητή. Θες να μάθεις ένα τέτοιο τρόφιμο; Τα μαλακά ψωμάκια για σάντουιτςπου είναι μέσα στις σακούλες. Παραδέξου ότι τρελαίνεσαι για δαύτα.

8.Προϊόντα καθαρισμού



Αν σου αρέσουν οι γαρίδες και δεν θέλεις να διαβάσεις κάτι που θα σου χαλάσει αυτή την αγάπη, σταμάτα τώρα και πήγαινε στην επόμενη σελίδα –η άγνοια είναι ευτυχία, δε συμφωνείς; Λοιπόν, οι περισσότερες κατεψυγμένες γαρίδες που τρως ενδέχεται να έχουν έρθει από μακρινά αρχιπέλαγα του πλανήτη, μέσα σε container–ψυγείακαι αμπαλαρισμένα όπως-όπως. Μόλις φτάνουν στη χώρα συσκευασίαςκαθαρίζονται έντονα, φυσικά με απορρυπαντικά, όπως τα ρούχα στο πλυντήριο. Αν δεν συμβεί αυτό, πιθανώς να καταναλώσεις αντιβιοτικά,τρίχες αρουραίων ή κάθε λογής ζωύφια που ζουν μέσα στα αμπάρια των πλοίων. Για να μην έχεις κανένα προβληματισμό προτίμησε πάντα να τρως φρέσκιες γαρίδες από το ψαράδικο της γειτονιάς σου.

9.Αντικολλητικά χημικά



Έχεις, μάλλον, ένα αντικολλητικό τηγάνι στο σπίτι. Το πρόβλημα με αυτό είναι το γεγονός ότι η χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να καταστήσει το τηγάνι αντικολλητικό είναι επιβλαβής μόλις η επικάλυψη τρυπηθεί με κάποιο μεταλλικό πιρούνι ή άλλο -επίσης μεταλλικό- εργαλείο μαγειρικής. Τότε αυτή η χημική ουσία ανακατεύεται με τις τροφές που μαγειρεύεις και εισέρχεται στον οργανισμό σου. Μέχρι εδώ, όλα κατανοητά: χρησιμοποιώντας πάντα ξύλινα ή πλαστικά εργαλεία το αντικολλητικό τηγάνι σου θα είναι άφοβο. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή η χημική ουσία βρίσκεται ωςεσωτερική επένδυση στα σακουλάκια με ποπ κορν που ετοιμάζονται στο φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους οι σπόροι του καλαμποκιού όταν αρχίζουν να σκάνε μέσα στη σακούλα. Το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη επικαλούμενη την τοξικότητα αυτών των χημικών αντικολλητικών ουσιών και εξηγώντας ότι η συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας κατ’ επέκταση σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων.

10.ΒΡΑ



Είμαστε βέβαιοι ότι έχεις δει το «BPA-free» (ή «χωρίς Δισφαινόλη-Α») στις ετικέτες πολλών πλαστικών δοχείων που προορίζονται για αποθήκευση τροφών (τα γνωστά ταπεράκια) και υγρών (πλαστικάμπουκάλια). Αυτή η επισήμανση υπάρχει ακριβώς επειδή το BPA είναι ένα ιδιαίτερα επιβλαβές χημικό, το οποίο αποδεδειγμένα προκαλείαφύσικες ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με καρδιακές προσβολές, παχυσαρκία και ορισμένες μορφές καρκίνου. Και ενώ, ευτυχώς, έχει εξαλειφθεί από τα περισσότερα πλαστικά, εντούτοις, το εν λόγω τοξικό χημικό χρησιμοποιείται ως επένδυση σε μερικέςκονσέρβες τροφίμων .
03 Αυγ 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου