Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ένας μύθος καταρρέει! Το πρωινό δεν είναι, τελικά, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Πρόκειται για ένα παράδοξο δόγμα της κοινωνίας μας: το πρωινό. Ολοι έχουμε ακούσει τη συμβουλή «το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα, μην το χάσεις».
Ωστόσο αυτή η φράση δεν στηρίζεται πουθενά. Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε δύο έρευνες που αποδεικνύουν ότι η απουσία πρωινού δεν προκαλεί κανένα ειδικό σωματικό πρόβλημα ή πρόβλημα υγείας. Αντίθετα με την κυρίαρχη άποψη ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν τάση για παχυσαρκία, τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει.Η πρώτη έρευνα που δημοσιεύει η ΝΥΤ πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και συνίστατο στο να χωρίσουν 300 άτομα σε δύο ομάδες που ήθελαν να χάσουν κιλά: η πρώτη ομάδα έτρωγε με θρησκευτική προσήλωση το πρωινό τους και η άλλη δεν έτρωγε τίποτα. Αποτέλεσμα; 4 μήνες αργότερα κανείς δεν είχε χάσει κιλά και το θέμα του πρωινού δεν επηρέασε σε τίποτα.Σύμφωνα με τη δεύτερη έρευνα, γράφει η ΝΥΤ, κατά την οποία εξετάστηκαν η χοληστερόλη και η γλυκαιμία 30 περίπου ατόμων, σε διάρκεια 6 εβδομάδων, τα οποία έτρωγαν ή όχι το πρωινό τους, αποδείχτηκε ότι δεν επηρεάζονται.
«Από πού προέρχεται αυτή η κατηγορηματική πεποίθηση ότι το πρωινό είναι απαραίτητο;» διερωτάται η ΝΥΤ. «Οι επιστήμονες που το λένε έχουν πίσω τους το λόμπι με τα μουσλί; Οπως και για άλλες προβληματικές δίαιτες -όπως π.χ. ότι τα λάιτ αναψυκτικά δεν παχαίνουν ή ότι ο θηλασμός κάνει αδύνατα παιδιά- είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το όριο ανάμεσα στην επιστήμη και στις ομάδες συμφερόντων».«Ο κόσμος είναι μοιρασμένος ανάμεσα σε αυτές που παίρνουν πρωινό και σε αυτούς που δεν παίρνουν» δηλώνει ο David Katz, διευθυντής του Κέντρου πρόληψης του πανεπιστημίου του Yale, ο οποίος ασχολείται με την προβληματική της διατροφής  Η γιατρός Dhurandhar, η οποία συμμετείχε στην έρευνα με το πρωινό και εκείνη το έτρωγε ενώ ο σύζυγός της, επίσης γιατρός, δεν έτρωγε το πρωινό του, δηλώνει:
«Εκτιμώ ότι στο εξής δεν θα καταπιέζω τον άντρα μου να τρώει πρωινό».

iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου