Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Η πρώτη κλωνοποίηση μαϊμούδων μόλις ανακοινώθηκε - Δέος και αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο επιστημονικό ορόσημο


«Το φράγμα της κλωνοποίησης πρωτευόντων ξεπεράστηκε», ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καθηγητής Muming Poo της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη ενώ τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα αμφιλεγόμενο ορόσημο στην επιστήμη.   
Για πρώτη φορά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο κλωνοποίησης που δημιούργησε το διάσημο πρόβατο Ντόλι για να δημιουργήσουν δύο υγιείς μαίμούδες, φέρνοντας την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην ικανότητά να κάνει το ίδιο με τους ανθρώπους.   
Από τη γέννηση της Ντόλι το 1996, οι επιστήμονες έχουν κλωνοποιήσει αρκετα είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων σκύλων, γατών, χοίρων και αγελάδων και έχουν επίσης δημιουργήσει ανθρώπινα έμβρυα με αυτή τη μέθοδο. Μέχρι τώρα όμως, δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν με τον ίδιο τρόπο μωρά πρωτευόντων, μια κατηγορία που περιλαμβάνει πιθήκους, μαϊμούδες και ανθρώπους.   
Ο ίδιος και οι συνάδελφοι ανακοίνωσαν πανηγυρικά την επιτυχία τους με μακάκους σε ένα έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από το περιοδικό Cell. Οι θηλυκές μαϊμούδες, ηλικίας 7 και 8 εβδομάδων, ονομάζονται Zhong Zhong και Hua Hua.   Κατ 'αρχήν, δήλωσε ο Poo, το κατόρθωμα αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κλωνοποιηθούν. Αλλά, είπε ότι η ομάδα του δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει αυτό. Οι επιστήμονες γενικά αντιτίθενται στη δημιουργία κλωνοποιημένων ανθρώπων, ενώ ο Poo είπε ότι η κοινωνία θα την απαγορεύσει για ηθικούς λόγους.   
Αντ' αυτού, είπε, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν παρτίδες γενετικά όμοιων μαϊμούδων για χρήση στην ιατρική έρευνα, όπου θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμοι επειδή εμφανίζουν μεγαλύτερες ομοιότητες με τους ανθρώπους σε σχέση με άλλα εργαστηριακά ζώα όπως ποντίκια ή αρουραίοι.  
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πληθυσμοί των μαϊμούδων που είναι γενετικά ταυτόσημοι, θα είναι χρήσιμοι για την έρευνα ανθρώπινων ασθενειών. 


Ο Qiang Sun του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανέφερε ότι οι κλωνοποιημένες μαϊμούδες θα είναι χρήσιμες σαν μοντέλο μελέτης ασθενειών με γενετική βάση, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ειδών καρκίνου και μεταβολικές και ανοσολογικές διαταραχές.   
«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την βιολογία των ανθρωποειδών που μπορεί να μελετηθούν έχοντας αυτό το πρόσθετο μοντέλο», ανέφερε.   
Η Zhong Zhong γεννήθηκε πριν από οκτώ εβδομάδες και πήρε το όνομά της από τη λέξη που χρησιμοποιείται για το κινεζικό έθνος ή τους ανθρώπους. Η Hua Hua γεννήθηκε πριν έξι εβδομάδες.   
Οι ερευνητές λένε ότι οι μαϊμούδες ταΐζονται με μπιμπερό και προς το παρόν αναπτύσσονται κανονικά. Αναμένουν να γεννηθούν περισσότεροι κλώνοι μακάκων τους επόμενους μήνες. 


«Δεν αποτελεί βήμα προόδου»   


Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge του ινστιτούτου The Francis Crick στο Λονδίνο, ανέφερε ότι η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στην κλωνοποίηση των Zhong Zhong και Hua Hua παραμένει «μια πολύ ανεπαρκής και επικίνδυνη διαδικασία».  

 «Η δουλειά σε αυτήν την έρευνα δεν αποτελεί βήμα για την καθιέρωση μεθόδων για την εξασφάλιση γέννησης ζώντων ανθρώπινων κλώνων», τόνισε.   

Ο καθηγητής Darren Griffin του πανεπιστημίου του Κεντ είπε ότι η προσέγγιση μπορεί να είναι χρήσιμη στην κατανόηση ανθρώπινων ασθενειών, όμως εγείρει ηθικές ανησυχίες.   «

Πρέπει τώρα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο δεοντολογικό πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν τέτοια πειράματα», είπε. 

Η Ντόλι έγραψε ιστορία πριν από 20 χρόνια, όταν κλωνοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Roslin στο Εδιμβούργο. Ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ήταν σε θέση να κλωνοποιήσουν ένα θηλαστικό από ενήλικο κύτταρο, που λήφθηκε από μαστό ζώου.   
Οι Zhong Zhong και Hua Hua είναι τα πρώτα πρωτεύοντα που κλωνοποιούνται με αυτή την τεχνική.   Το 1999, ένα έμβρυο μαϊμούς, του είδους rhesus, διαιρέθηκε στα δύο, προκειμένου να δημιουργήσει ταυτόσημα δίδυμα. Η μία από τις δύο μαϊμούδες που γεννήθηκαν μέσω αυτής της τεχνικής - η οποία ονομάστηκε Tetra - έχει τον τίτλο της πρώτης κλωνοποιημένης μαϊμούς στον κόσμο, αλλά δεν δημιουργήθηκε με τη σύνθετη διαδικασία μεταφοράς DNA   

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, αναφέρεται πως οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν DNA από εμβρυϊκά κύτταρα συνδετικού ιστού.   Αφού το DNA μεταφέρθηκε στα ωάρια των δωρητών, με τη χρήση του γενετικού επαναπρογραμματισμού έγινε η μεταβολή των γονιδίων που διαφορετικά θα είχαν σταματήσει να αναπτύσσουν το έμβρυο.   

Οι μαϊμούδες Zhong Zhong και Hua Hua ήταν αποτέλεσμα 79 προσπαθειών. Δύο άλλες μαϊμουδες κλωνοποιήθηκαν αρχικά από διαφορετικό τύπο ενήλικου κυττάρου, αλλά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.   

Ο Δρ. Sun είπε: «Δοκίμασα αρκετές διαφορετικές μεθόδους, αλλά μόνο μία δούλεψε. Υπήρξε μεγάλη αποτυχία προτού βρούμε τον τρόπο να κλωνοποιήσουμε με επιτυχία μια μαϊμου».   

Οι επιστήμονες λένε ότι ακολουθούν αυστηρές διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα σε ζώα, οι οποίες καθορίζονται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. 



Ο συν-ερευνητής Δρ. Muming Poo, επίσης μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη, δήλωσε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μελλοντική έρευνα που χρησιμοποιεί μη ανθρώπινα πρωτεύοντα οπουδήποτε στον κόσμο εξαρτάται από τους επιστήμονες και σύμφωνα με πολύ αυστηρά δεοντολογικά πρότυπα».   


Η οργάνωση Peta υποδέχτηκε με οργή τα νέα και καταδίκασε τα πειράματα κλωνοποίησης. «Η κλωνοποίηση είναι ένα σόου τρόμου: σπατάλη ζωών, χρόνου και χρημάτων - και ο πόνος που προκαλούν τέτοια πειράματα είναι αδιανόητος», δήλωσε η αντιπρόεδρος της PETA, Kathy Guillermo. «Επειδή η κλωνοποίηση έχει ποσοστό αποτυχίας τουλάχιστον 90%, αυτές οι δύο μαϊμούδες αντιπροσωπεύουν τη δυστυχία και το θάνατο», πρόσθεσε. 


Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου