Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Λαχανάκια Βρυξελλών: H «ανυπέρβλητη» διατροφική τους αξία




Με ευρωπαϊκή καταγωγή, με μικροσκοπικό μέγεθος και με ένα μεγάλο «οπλοστάσιο» θρεπτικών συστατικών, τα λαχανάκια Βρυξελλών αποτελούν έναν ισχυρό «σύμμαχο» στη θωράκιση του οργανισμού μας από κάθε είδους ασθένειες και παθήσεις.
Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι φυτά της οικογένειας των σταυρανθών. Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη, αν και οι πρώτες αναφορές υπάρχουν ήδη από τον 16ο αιώνα. Κατόπιν, μεταφέρθηκαν στο Βέλγιο και καλλιεργήθηκαν στις Βρυξέλλες, από όπου πήραν και το όνομά τους. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Σήμερα πλέον καλλιεργούνται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στις Η.Π.Α.Τα φρέσκα λαχανάκια Βρυξελλών διατηρούνται για 3-4 ημέρες στο ψυγείο. Καταψύχονται αφού προηγουμένως ζεματιστούν για 3-5 λεπτά, οπότε μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 1 χρόνο. Μπορείτε να τα καταναλώσετε είτε ψητά στον φούρνο, είτε μαγειρεμένα σε σούπες ή ακόμα ωμά σε σαλάτες.Η διατροφική τους αξία είναι ιδιαίτερα υψηλή και παρότι μικροσκοπικά, είναι ιδιαίτερα «θαυματουργά» για την ανθρώπινη υγεία. Συμπεριλάβετέ τα στη διατροφή σας και θα βελτιώσετε σημαντικά τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας…
Χοληστερόλη
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, μειώνει τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα μέσω της δέσμευσης των χολικών οξέων (τα οξέα που εκκρίνονται από τη χολή κατά τη διαδικασία της πέψης). Η δράση αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη απέκκριση χολικών αλάτων αλλά και της πηκτίνης που περιέχεται σε αυτά.
DNA
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι συγκεκριμένα συστατικά που υπάρχουν στα λαχανάκια Βρυξελλών, μπλοκάρουν τη δράση του ενζύμου σουλφοτρανσφεράση, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία μας καθώς αποδομεί την σταθερότητα του DNA, εντός των λευκών αιμοσφαιρίων.
Αντιοξειδωτικά
Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E και A καθώς και μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως το μαγγάνιο. Υψηλή είναι και η περιεκτικότητά τους σε ισχυρά φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση, που βοηθούν στην καταστολή του οξειδωτικού στρες. Πρόκειται για μια διαδικασία που, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τον καρκίνο και άλλες επικίνδυνες νόσους.
Αντιφλεγμονώδης δράση
Τα λαχανάκια Βρυξελλών συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση χρόνιων και έντονων φλεγμονών, με τη βοήθεια μιας σειράς θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Η ουσία γλυκοζινόλη, αποτελεί τον κατεξοχήν ρυθμιστή της εμφάνισης φλεγμονών, στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον μικρή ποσότητα από λαχανάκια Βρυξελλών (περίπου μισή κούπα) περιέχει 430ml Ω-3 λιπαρών οξέων (δηλαδή το 1/3 της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας), που είναι αναγκαία για την αντιφλεγμονώδη λειτουργία του οργανισμού. Σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση εμφανίζει και η βιταμίνη Κ, η οποία αφθονεί στα μικρά λαχανάκια.
Αντικαρκινική δράση
Μια σειρά από ουσίες, όπως η γλυκοζινόλη και οι ισοθειοκυανάτες, ενισχύουν την αντικαρκινική δράση των μικροσκοπικών σταυρανθών λαχανικών. Τρώγοντας συνεπώς λαχανάκια Βρυξελλών, αποτρέπουμε την εμφάνιση μορφών καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστης, του εντέρου, του μαστού, του προστάτη κ.ά.Επίσης, παρόμοια δράση έχει και η σουλφοραφάνη και η ουσία ινδόλη-3-καρβινόλη, η οποία αλληλεπιδρά με τη βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη, προστατεύοντας από τον καρκίνο του μαστού.
Καρδιαγγειακή υγεία
Ορισμένα ένζυμα και χημικές ουσίες (γλυκοζινόλη και ισοθειοκυανάτες), που περικλείουν τα λαχανάκια Βρυξελλών, εκτός από την αντιφλεγμονώδη τους δράση, λειτουργούν υποστηρικτικά σε ενδεχόμενη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων. Η ρύθμιση της συχνότητας και έντασης εμφάνισης των φλεγμονών, μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενες καρδιακές προσβολές, ισχαιμική καρδιοπάθεια και αρτηριοσκλήρυνση. Περαιτέρω δε, η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, απομακρύνει και το ενδεχόμενο να φράξουν οι αρτηρίες.
Διαδικασία πέψης
Μια κούπα με λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχει 4 γρμ. διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην διαδικασία της πέψης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον μετριασμό της υπερκατανάλωσης τροφής.
Το χαρακτηριστικό ένζυμο σουλφοτρανσφεράση που περιέχουν τα λαχανάκια, προστατεύει το βλεννογόνο του στομαχιού από την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση καρκίνου στο στομάχι.
Βιταμίνες και οφέλη
Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαφορετικών και άκρως υγιεινών βιταμινών. Μερικές από αυτές είναι:
Βιταμίνη K
Πλούσια σε βιταμίνη K, τα λαχανάκια Βρυξελλών βοηθούν στην ενδυνάμωση των οστών και στην αποτροπή της αποτιτάνωσης (συσσώρευσης ιζημάτων ασβεστίου) των οργανικών ιστών. Εκτός από την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική τους δράση, είναι αναγκαία και για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και του νευρικού μας συστήματος.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα λαχανάκια Βρυξελλών συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη πρόληψη φαινομένων υπέρτασης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην απομάκρυνση των τοξινών και στην καταπολέμηση του καταρράκτη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που αποτρέπει την αρτηριοσκλήρυνση, τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια ή τον καρκίνο.
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύει την όραση και κυρίως καθυστερεί ή εμποδίζει την εμφάνιση καταρράκτη στους μεγαλύτερους και τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας, σε όλες τις ηλικίες. Διατηρεί υγιή τα οστά και τα δόντια μας ενώ εμποδίζει την εμφάνιση «πέτρας» στο ουροποιητικό σύστημα. Τέλος η πρόσληψή της είναι αναγκαία, για την καλύτερη λειτουργία των οργάνων αναπαραγωγής.
http://www.clickatlife.gr/your-life/story/13809

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου