Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΡΟΦΕΣ ΧΡΥΣΑΦΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Τροφές χρυσάφι για την καρδιά
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις πολλών επιστημονικών ερευνών, κάποιες τροφές θεωρούνται «θαυματουργές», αφού...προστατεύουν την καρδιά μας. Την καρδιά μας δεν πρέπει ποτέ να την παίρνουμε ως δεδομένο, αλλά οφείλουμε να τη φροντίζουμε συνεχώς και να την κρατάμε σε φόρμα. Εκτός από την ικανότητά της να ερωτεύεται, είναι ένα μοναδικό όργανο για το σώμα μας, γιατί είναι ο μυς που μας κρατά στη ζωή. Οι τελευταίες έρευνες σε θέματα υγείας και διατροφής μάς υποδεικνύουν ότι τα όπλα για καταπολέμηση του καρκίνου, των καρδιοπαθειών κ.τ.λ. δεν είναι τα φάρμακα, αλλά οι τροφές που τρώμε! Γι' αυτό ρίξτε μια ματιά στα τρόφιμα που θα κάνουν την καρδιά σας να χτυπά για πολλά χρόνια και πάνω απ' όλα χωρίς προβλήματα και ενοχλήσεις. Όσπρια
Τα όσπρια περιέχουν ένα είδος φυτικών ινών - τις μη διαλυτές φυτικές ίνες - που μειώνουν την κακή (LDL) χοληστερόλη, ελαττώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
Ελαιόλαδο
Χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο ως το κύριο λάδι στη διατροφή σας. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που μειώνουν την LDL (κακή χοληστερόλη). Το ελαιόλαδο έχει θετική επίδραση στα τοιχώματα των αγγείων εμποδίζοντας την αρτηριοσκλήρωση. Προσοχή όμως: είναι πλούσιο σε θερμίδες, γι' αυτό και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο! (1 κουταλιά σούπας έχει 120-130 θερμίδες).

Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι η καλύτερη πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Τα ω-3 λιπαρά βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης και έχουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες (δηλ. εμποδίζουν το πήξιμο του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε φράξιμο αρτηρίας και διακοπή στην κυκλοφορία). Επίσης έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Προστατεύουν τις αρτηρίες από τη φλεγμονή που οδηγεί στην αρτηριοσκλήρυνση. Να καταναλώνονται 2-3 φορές την βδομάδα. Λιπαρά ψάρια: σολομός, τσιπούρα, σκουμπρί, σαρδέλες, πέστροφα και ρέγγα. Επιλέξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα, όχι όμως αλατισμένα.

Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί είναι μια πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς επίσης και της βιταμίνης Ε. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι περιέχουν επίσης και ποικιλία άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών, που έχουν δυνατή αντιοξειδωτική δράση. H κατανάλωσή τους σε μέτριες ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην προστασία της καρδιάς. Προτιμήστε αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια κ.τ.λ. χωρίς αλάτι. Οι σπόροι, όπως λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος και ηλιόσπορος μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, σε δημητριακά προγεύματος και μπορείτε να τους βρείτε σε πολύσπορα ψωμιά.

Φρούτα & λαχανικά
Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχουν τα φρούτα, βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος, αφού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που σκληραίνουν τις αρτηρίες. Επιλέγετε περισσότερο τα φρούτα με έντονα χρώματα όπως φράουλες, μούρα, πεπόνι, καρπούζι, ροδάκινα κ.τ.λ. γιατί είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια είναι επίσης φρούτα που προστατεύουν την καρδιά γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Επίσης τα λαχανικά είναι πολύτιμα για την υγεία του οργανισμού μας. Συνδυάστε λοιπόν, κάθε γεύμα σας με ποικιλία λαχανικών. Να προτιμάτε λαχανικά με ποικιλία χρωμάτων, π.χ. κόκκινη - κίτρινη πιπεριά, καρότο, μπρόκολο κ.τ.λ. Η ντομάτα ξεχωρίζει ανάμεσα στα λαχανικά, γιατί περιέχει τη λυκοπίνη, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό με έντονες θεραπευτικές ιδιότητες. Όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με λίγο ελαιόλαδο, απορροφάται πολύ καλύτερα η λυκοπίνη (π.χ. οι σπιτικές σάλτσες ντομάτας για μακαρόνια, γιαχνί, ντοματοπολτός, κέτσαπ).

Και μια συμβουλή: Αν δεν καταναλώνετε 5-7 μερίδες φρούτων ή λαχανικών καθημερινά (π.χ. δεν σας αρέσουν ή υπάρχει πρόβλημα στο παχύ έντερο), τότε είναι απαραίτητο να παίρνετε συμπλήρωμα διατροφής με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε.

Κρεμμύδι και σκόρδο
Εμπλουτίστε τα γεύματα σας με κρεμμύδι (π.χ. φρέσκο, κόκκινο), σκόρδο ή πράσα, που είναι συνδεδεμένα με την υγεία της καρδιάς. Όλα αυτά εμποδίζουν την οξείδωση της LDL «κακής χοληστερόλης» και έτσι δεν επιτρέπουν να κολλήσει στα αρτηριακά τοιχώματα. Το σκόρδο περιέχει περίπου 200 ενεργά συστατικά, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη, εμποδίζουν τη θρόμβωση και μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα. Πράσινο τσάι
Στο πράσινο τσάι έχουν βρεθεί έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προστατεύουν την καρδιά. Κόκκινο κρασί
Βάλτε το κόκκινο κρασί στη ζωή σας! Με μέτρια κατανάλωση, 1-2 ποτήρια, μέχρι τέσσερις φορές την εβδομάδα, το κρασί μάς προσφέρει πολυφαινόλες, στοιχεία που προστατεύουν τις αρτηρίες.
health.eportal.gr
http://kykeon.ning.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου