Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Εξασθενές χρώμιο σε εμφιαλωμένα νερά!

Εξασθενές χρώμιο σε εμφιαλωμένα νερά!
Στοιχεία-σοκ για την ανίχνευση του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου και σε εμφιαλωμένα νερά που κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά παρουσίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου δειγματοληπτικού ελέγχου που πραγματοποίησαν, ποσότητες εξασθενούς χρωμίου και μάλιστα μέχρι 22 ppb, ανιχνεύθηκαν σε τρεις ετικέτες εμφιαλωμένου νερού που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Για να καταλάβουμε την επικινδυνότητα της ποσότητας εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύθηκε, αρκεί να αναφέρουμε ότι η Πολιτεία της Καλιφόρνιας πρόσφατα έθεσε ως νέο όριο ασφάλειας για το πόσιμο νερό τα 0.02 ppb!
Ο φάκελος με τα στοιχεία, τις μετρήσεις καθώς και τα ονόματα των εταιρειών έχουν αποσταλεί από τις 23 Δεκεμβρίου στον υπουργό Υγείας, προκειμένου, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον Ανδρέα Λοβέρδο να προβεί άμεσα σε ελέγχους, να ζητήσει από τον ΕΦΕΤ να αποσύρει από την αγορά όλες τις παρτίδες εμφιαλωμένων νερών που περιέχουν εξασθενές χρώμιο και να προχωρήσει στη θέσπιση ξεχωριστού πανελλαδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, αποφάσισαν να προχωρήσουν ιδιωτικά σε δειγματοληπτικό έλεγχο μετά την άρνηση του Γενικού Χημείου του Κράτους να πραγματοποιήσει έλεγχο σε δείγματα εμφιαλωμένου νερού.
Όπως κατήγγειλαν, αν και το ΓΧΚ αρχικά έδειξε προθυμία στην εξέταση πόσιμου νερού για εξασθενές χρώμιο, όταν πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο για εμφιαλωμένο νερό επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και αρνήθηκε να αναλύσει τα δείγματα. Παράλληλα, σε ερώτημα που απηύθυναν προς τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι δεν έχει εντάξει στο πρόγραμμα επίσημου ελέγχου των εμφιαλωμένων νερών για το 2011 τον έλεγχο εξασθενούς χρωμίου, γιατί δεν υπάρχει ειδικό όριο αποκλειστικά για το εξασθενές.
Όπως επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, η απουσία παρακολούθησης περιεκτικότητας εξασθενούς χρωμίου στο εμφιαλωμένο νερό οδηγεί σε παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την ποιότητα του νερού που πίνουν, καθώς σε πολλά σημεία της επικράτειας οι πολίτες επιλέγουν να καταφεύγουν σε εμφιαλωμένο, πληρώνοντας ιδιαίτερα αυξημένες τιμές σε σχέση με το νερό του τοπικού δικτύου θεωρώντας ότι διασφαλίζεται η υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους.
Επισημαίνεται ότι για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό έχει τοποθετηθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την υποχρέωση της Πολιτείας να θεσπίσει όριο και να προχωρήσει σε σχετικούς ελέγχους σε όλα τα ύδατα που χρησιμοποιούνται ως πόσιμα.
Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το εξασθενές χρώμιο αναγνωρίζεται ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Στη χώρα μας η επικίνδυνη τοξική ουσία έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στα νερά περιοχών όπως η κοιλάδα του Ασωπού στη Βοιωτία, η Μεσσαπία στην κεντρική Εύβοια και η Νοτιοανατολική Θεσσαλία.
ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου