Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Σκανδιναβοί επιστήμονες συνεδριάζουν για την καφέ αρκούδα, στην Ελλάδα


Παρά τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες των καιρών, η έρευνα για το περιβάλλον προχωράει και η επιτυχημένη προσπάθεια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τη μελέτη, προστασία και διαχείριση της απειλούμενης άγριας πανίδας της χώρας μας, συνεχίζεται.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ οργάνωσε την ετήσια συνάντηση του μεγαλύτερου ερευνητικού φορέα για την καφέ αρκούδα στην Ευρώπη, του Scandinavian Brown Bear Research Project. Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες από περισσότερες από 10 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και ερευνητών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Στις αρχές του αιώνα, η καφέ αρκούδα αποτελούσε απειλούμενο είδος και στις Σκανδιναβικές χώρες. Σταδιακά, ο πληθυσμός ανέκαμψε με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν προβλήματα στη συνύπαρξή του με τον άνθρωπο.
Ο Δρ. Andreas Zedrosser, ένας από τους βασικούς ερευνητές της ομάδας δήλωσε: «Το Scandinavian Brown Bear Research Project ιδρύθηκε το 1984 με σκοπό τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων για την ανάπτυξη των ενδεδειγμένων πρακτικών για την ορθή διαχείριση του πληθυσμού. Αυτό κάνουμε μέχρι σήμερα με τη συμμετοχή και πολλών νέων επιστημόνων με ενδιαφέρον για την προστασία και διαχείριση της άγριας ζωής.»
Η ερευνητική ομάδα από τη Σκανδιναβία, επισκέφθηκε τη χώρα μας από τις 17 ως τις 21 Οκτωβρίου και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το μοναδικό φυσικό πλούτο της χώρας μας και τις ερευνητικές δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τη μελέτη και την προστασία του.
Το ενδιαφέρον των Σκανδιναβών ερευνητών επικεντρώθηκε στο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες και τα αποτελέσματα της γενετικής μελέτης που διενεργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για την καφέ αρκούδα στην Ελλάδα.
Οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ από την άλλη, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν νέες μεθόδους μελέτης της βιολογίας του είδους καθώς και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια πανίδα.           http://arcturos.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου