Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τα γιατροσόφια της ελληνικής χλωρίδας, φάρμακα με... ονοματεπώνυμο!!!


Το Δίκταμο ή Έρωντας - Origanum dictamnus

Φαρμακευτικά φυτά, τα οποία χρησιμοποιούνταν εμπειρικά από πρακτικούς γιατρούς κι από τις... γιαγιάδες μας εδώ και χιλιετίες, αποτελούν την πρώτη ύλη για την φαρμακοβιομηχανία.
Χωρίς ανταγωνισμό, επιστήμονες και ερευνητές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δρούσαν για χρόνια ανενόχλητοι στην ελληνική επαρχία και τα νησιά. Είχαν το μονοπώλιο στην επιστημονική έρευνα για τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών, που εξαπλώνονται απ’ άκρου εις άκρον στην ελληνική γη.

Μέχρι που οι Έλληνες συνάδελφοί τους αποφάσισαν 
να ασχοληθούν σοβαρά.
Ξαναβρήκαν: 
την αγγουρίτσα και τον δακτυλίτη (που βοηθούν στις παθήσεις της καρδιάς), 
την αρμπαρόριζα, 
την ασφάκα, 
τη βαλεριάνα (ηρεμιστικό), 
τη δάφνη, το δενδρολίβανο, το δίκταμο της Κρήτης, τον δυόσμο, το θυμάρι, τη λεβάντα, τη λυγαριά, το μελισσόχορτο, τη μυρτιά, τη ρίγανη, τη μέντα ή την τσουκνίδα.  
Περιέγραψαν το χημικό προφίλ των φυτών, ανέλυσαν τις ουσίες που εκκρίνουν και είδαν - με μεγάλη έκπληξη - πως πολλά από αυτά μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν ισχυρή αντίσταση στη γήρανση των κυττάρων.
Οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν πια να πουν με σιγουριά πως η ασφάκα - για παράδειγμα - βρίσκεται ανάμεσα στα φυτά εκείνα που εκκρίνουν αντιοξειδωτικές ουσίες, ικανές να προκαλέσουν ανάσχεση της κυτταρικής γήρανσης.

Η μισή Ευρώπη «φυτρώνει» στην Ελλάδα.
Ολόκληρη η Μεσόγειος είναι γεμάτη από φαρμακευτικά φυτά.
Η Ελλάδα έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: είναι χωρισμένη σε πολλά κομμάτια, γεωγραφικά, κι έτσι τα φυτά αυτά βρήκαν χώρο, όπου απομονώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να εξελιχθούν. Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, η περίπτωση της χώρα μας είναι μοναδική.
«Τα μισά από τα φυτά της ευρωπαϊκής χλωρίδας εντοπίζονται στη χώρα μας. Πρόκειται για περίπου 5.000 ταξινομικές μονάδες, κι από αυτές 500-600 έχει αποδειχθεί πως κρύβουν πολύ μεγάλη φαρμακευτική αξία. Είναι τα φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης, εκείνα που αναφέρουν ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης και που μέσα στη δίνη των χημικών εργαστηρίων ξεχάστηκαν, για να αποκτήσουν και πάλι αξία, τις τελευταίες δεκαετίες».
Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιοτροπίες του μεσογειακού οικοσυστήματος «αναγκάζουν» τα φυτά να αποκτούν φαρμακευτικές ιδιότητες. Για εκείνα, αυτό που σε μας φτάνει ως ίαμα, είναι το όπλο τους σε έναν προσωπικό αγώνα επιβίωσης, κάτω από συνθήκες έντονου στρες. «Και μάλιστα, διαφορετικού στρες, ανάλογα με την εποχή», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης. «Το καλοκαίρι δοκιμάζονται από την ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες, την υψηλή αφυδάτωση στην ατμόσφαιρα και το έδαφος καθώς και την υψηλή ακτινοβολία. Τον χειμώνα πάλι, καλούνται να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες χαμηλές (συχνά υπό του μηδενός) και ότι αυτό συνεπάγεται για το σύστημά τους.
Ως άμυνα, λοιπόν, παράγουν ουσίες που τα βοηθούν να αποφύγουν την αφυδάτωση, τους κινδύνους από τα έντομα, την ηλιακή ακτινοβολία και την ξηρασία. Κι αυτές οι ουσίες είναι οι φαρμακευτικές για εμάς»



Το Δίκταμο ή Έρωντας 
Origanum dictamnus
Είναι ένα μικρό φυτό με μήκος 30 έως 40 εκατοστά, πολύ δυνατής οσμής και γεύσης που φυτρώνει σε πολύ ορεινές περιοχές της Κρήτης. Τα φύλλα του φυτού είναι σχετικά μικρά αλλά παχουλά, και καλύπτονται από χνούδι. 
Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, στους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό.
Τα άνθη του φυτού έχουν βιολετί χρώμα και αναγνωρίζεται έτσι σχετικά εύκολα σε όποιο κάνει την πεζοπορία του στους ορεινούς όγκους της Κρήτης. Προς το τέλος του καλοκαιριού συλλέγονται οι ανθισμένες κορυφές του φυτού.
Το φυτό έχει πάρει το όνομα του ( δίκταμο ) από το όρος Δίκτη, όπου φύεται σε μεγάλες εκτάσεις. Στα λατινικά λέγεται Dictamon που σημαίνει Dicta (= Δίκτη) και mons (= βουνό ).
Ο έρωντας εφύτρωξε στου Δία το Μιτάτο,
γι αυτό ‘ναι όμορφο φυτό, λουλούδι μυρωδάτο
Το Δίκταμο από την Μινωική εποχή εθεωρείτο σαν το πολυτιμότερο φαρμακευτικό φυτό. Οι Μινωίτισες το χρησιμοποιούσαν για να έχουν καλή γέννα και για να ρυθμίζουν τον κύκλο της εμμήνου ρήσης. 
Το φυτό έχει σηπτικές και αφροδισιακές ιδιότητες όπως πολλοί ισχυρίζονται απ΄ όπου εξ άλλου προέρχεται και το όνομα, έρωντας. Βοηθά την πέψη, είναι αντισηπτικό, επουλώνει τις πληγές γρηγορότερα, δρα σπασμολυτικά και συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων. 
Σαν αφέψημα ανακουφίζει τους πάσχοντες από πονοκεφάλους, και στομαχικές διαταραχές. Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Πολλοί Κρητικοί ακόμα και σήμερα προσθέτουν σε μια φιάλη κρασί, λίγα γραμμάρια έρωντα για να δημιουργήσουν ένα τονωτικό και γευστικό ποτό.

Το φαρμακείο της γιαγιάς...

Βότανα, λεμόνι, μέλι, μαγειρική σόδα, αλάτι, ξίδι και σκόρδο επιστρατεύονται για να ανακουφίσουν από τον πόνο, να απαλύνουν τον βήχα, να απαλλάξουν από τις ψείρες στα μαλλιά και να ρίξουν τον πυρετό. Τα σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν αρκετά από τα γιατροσόφια της γιαγιάς μας.

Καταρράκτης
Μελέτες δείχνουν ότι το τσάι του βουνού μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη της εμφάνισης καταρράκτη (Tomas -Barberan et al 1986), καθώς και θρόμβων (Villar et al 1985) και υπέρτασης (Paya et al 1985). Το τσάι του βουνού, το οποίο στη χώρα μας συλλέγεται από τον Όλυμπο, τον Ταΰγετο, τον Παρνασσό, την Εύβοια και την Κρήτη, δεν έχει διεγερτική δράση (σε αντίθεση με το κλασικό τσάι) και γι' αυτό μπορεί να καταναλωθεί και βράδυ χωρίς να επηρεάσει τον ύπνο.
Τσιμπήματα
Μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από τα τσιμπήματα των εντόμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ, βάζοντας στο πάσχον σημείο ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα και νερό.
Ψείρες
Το ξίδι, διαλυμένο σε χλιαρό νερό, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ψείρες στα μαλλιά. «Επί μία εβδομάδα, κάθε φορά που το παιδί γυρνά από το σχολείο, να καθαρίζετε σχολαστικά τα μαλλιά του με το διάλυμα αυτό και μια πολύ λεπτή χτένα», συμβουλεύει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πόπη Αναστασέα-Βλάχου. «Ετσι, μπορείτε να αποφύγετε τα τοξικά ψειροκτόνα με μαλαθείο».
Πονοκέφαλος
Με τα πρώτα σημάδια του πονοκεφάλου, να πίνετε ένα φλυτζάνι τσάι, όπως προτείνει η βρετανή διατροφολόγος δρ Τζέιν Κλαρκ. «Οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από αλλαγές στα αγγεία», λέει. Μια μικρή δόση καφεΐνης φαίνεται να αναστρέφει αυτές τις αλλαγές».
Κράμπες στα πόδια
Ενα ποτήρι τόνικ πριν από τον ύπνο μπορεί να προλάβει τις κράμπες, όπως αναφέρει o δρ Μάικ Ντίξον, επισκέπτης καθηγητής Ολιστικής Υγείας και Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο. To νερό τόνικ περιέχει φυσικά την ουσία κινίνη, που του δίνει την πικρή γεύση του. Η ουσία αυτή προλαμβάνει τους σπασμούς των μυών, που προκαλούν τον πόνο της κράμπας.
Κρυολόγημα
Το φασκόμηλο περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά, όπως καμφορά (1437%), άλφα και βήτα καρυοφυλλένιο, ροσμαρινικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, διτερπένια και φλαβονοειδή, όπως είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης λουτεολίνη, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κ. Κ. Ξένο. Εχει αποδειχθεί ότι ασκεί ευεργετική δράση σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας. Δεν συνιστάται η κατανάλωσή του κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό.
Ένα πικάντικο φαγητό, όπως ένα πιάτο με καυτό κάρι, μπορεί να ανακουφίσει από μια μπουκωμένη μύτη ή ένα πονεμένο αυτί, σύμφωνα με τον δρα Π. Γκρίφινς από την Κλινική Blemish του Μάντσεστερ. Αυτό κάνει τη μύτη και τα μάτια να τρέχουν, αποβάλλοντας τη βλέννα. Το σκόρδο, επίσης, βοηθά στην αποβολή της βλέννας, ενώ είναι επίσης γνωστό αντιικό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό τρόφιμο.
Βήχας
Το μέλι πλούσιο σε φλαβονοειδή συνιστάται εδώ και αιώνες ως «φάρμακο» για τον βήχα. Ερευνα του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Πενσυλβάνια, σε 105 παιδιά που λάμβαναν μία έως δύο κουταλιές μέλι μισή ώρα πριν κοιμηθούν, διαπίστωσε ότι το μέλι δρα πιο αποτελεσματικά κατά του βήχα απ' ό,τι πολλά αντιβηχικά σιρόπια.
Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να απομακρύνουν τα περιττά υγρά από τους φλεγμαίνοντες ιστούς στον λαιμό, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται ο πόνος, όπως αναφέρει ο δρ Φ. Χέιγκεν, εκδότης του «Οδηγού με τα Σπιτικά Γιατροσόφια» (Mayo Clinic Book). Το αλατόνερο μαλακώνει επίσης την παχιά βλέννα στον λαιμό, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή της. Μια άλλη λύση, σύμφωνα με τον «Οδηγό», είναι οι γαργάρες με μείγμα χλιαρού νερού με λίγες σταγόνες λεμόνι και μέλι (δεν συνιστάται για παιδιά).
Πυρετός
Εάν το παιδί έχει πυρετό, να τοποθετήσετε στο μέτωπο και στα χέρια του χλιαρά επιθέματα με νερό και ταυτόχρονα να βάλετε τα πόδια του σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό επί είκοσι λεπτά. «Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αποφύγετε τα αντιπυρετικά φάρμακα, τα οποία τελευταία ενοχοποιούνται για παρενέργειες», λέει η κ. Βλάχου.
Πληγές, εγκαύματα
Ο γάλλος καθηγητής Μπ. Ντεκότ, διευθυντής του χειρουργικού τμήματος στο νοσοκομείο Λιμόζ, απέδειξε ότι το θυμαρίσιο μέλι (περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αντισηπτικές ιδιότητες) βοηθά στην ταχύτερη επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, δύο φορές μάλιστα πιο γρήγορα απ' ό,τι η ειδική γάζα.
Κακή διάθεση
Το φυτό υπερικό ή βαλσαμόχορτο ή χόρτο του Αγίου Ιωάννη αναφέρεται από τα αρχαία κιόλας χρόνια ότι μπορεί να μειώσει τη θλίψη. Μία ανάλυση 23 μελετών που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «British Medical Journal» έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.
«Επειδή όμως περιέχει δραστική ουσία η οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς τη συμβουλή και παρακολούθηση του γιατρού» διευκρινίζει η ψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής κ. Γ. Χαλκούση.
Εάν υποφέρετε από αϋπνία, ένα φλιτζάνι τίλιο ή χαμομήλι με μέλι μπορεί να σας οδηγήσει στις αγκάλες του Μορφέα. «Τα ροφήματα αυτά έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν. Στις σοβαρές περιπτώσεις όμως δεν αρκούν» λέει η κ. Χαλκούση.
Πεπτικό σύστημα
Το δίκταµο χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως επουλωτικό ρόφημα. «Τελευταία επιβεβαιώθηκε η δράση του κατά του έλκους του στομάχου με πειράματα που έγιναν σε στελέχη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού» λέει ο κ. Ξένος. «Τα κυριότερα συστατικά του αιθέριου ελαίου του δίκταμου είναι η καρβακρόλη (πανίσχυρη αντιμικροβιακή ουσία, την οποία συναντάμε επίσης στη ρίγανη και στο θυμάρι), η θυμόλη και η πουλεγκιόνη. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρές αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες».
Ηδη από την εποχή του Γαληνού υποστηριζόταν ότι η μαστίχα Χίου καταπολεμά τις φλεγμονές του στομάχου. Μελέτη επιστημόνων από το Νοσοκομείο του Νότιγχαμ στη Βρετανία έδειξε ότι η χρήση ακόμα και μικρής ποσότητας μαστίχας Χίου (ένα γραμμάριο την ημέρα) επί δύο εβδομάδες μπορεί να θεραπεύσει το έλκος.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine», καθώς και έρευνα του Tμήματος Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών η μαστίχα μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο στομάχι.
Το χαμομήλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις καταπραϋντικές και αντισηπτικές του ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα, όπως και σε κάθε μόλυνση βλεννογόνου. Ερευνα του ImperialCollege στο Λονδίνο έδειξε ότι η κατανάλωσή του προκαλεί στα ούρα την εμφάνιση ουσιών (γλυκίνης και ιππουρικού οξέος), που μειώνουν τους μυικούς σπασμούς και καταπολεμούν τη φλεγμονή. Να αποφεύγεται από άτομα με διαπιστωμένη αλλεργία σε φυτά της οικογένειας Asteraceae/Compositae.
Ουρολοιμώξεις
Για να ανακουφισθείτε από τον πόνο που προκαλεί μια μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος (όπως η κυστίτιδα), αναμείξτε μισό κουταλάκι του τσαγιού διττανθαρκική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και πίνετέ το μία έως δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με τη γυναικολόγο στο Νοσοκομείο Γυναικών του Μπέρμινγχαμ δρα Τζ. Μπάιρομ.
Αυτό το διάλυμα αλλάζει το pH των ούρων και έτσι θα έχετε λιγότερα συμπτώματα καύσου στην περιοχή. Ενα ποτήρι χυμός κράνμπερι δύο φορές την ημέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει την κατάσταση. Ο χυμός αυτός περιέχει ουσίες που εμποδίζουν τη δράση του Ε. coli, του βακτηρίου που είναι συχνά υπεύθυνο για τις κυστίτιδες.
Διάρροια
Εάν το παιδί σας έχει διάρροια, λίγο νερό στο οποίο προσθέτετε λίγες σταγόνες λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της κινητικότητας του εντέρου, καθώς και στην ενυδάτωση του παιδιού, σύμφωνα με την κ. Βλάχου.
Στοματίτιδα
Η στοματίτιδα, χαρακτηριστική φλεγμονή που παρουσιάζεται σε ασθενείς υπό χημειοθεραπεία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία με την καθημερινή χρήση χαμόμηλου.
Ανοσοποιητικό
«Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το κόκκινο τσάι (Rooibos), που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην Αφρική ως όπλο κατά πολλών αλλεργικών συμπτωμάτων, είναι εξαίσιο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος» λέει ο κ. Ξένος.«Το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά Rooibos δεν περιέχει καφεΐνη, ούτε οξαλικό οξύ. Έτσι, μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες».
Το φυτό των αστέρων του Χόλιγουντ, η εχινάκεα, περιέχει τη δραστική ουσία εχινακίνη. Η εχινακίνη είναι ένα γλυκοσίδιο που καταπολεμά τα βακτήρια σαν φυσικό αντιβιοτικό (6 mgr εχινακίνης αντιστοιχούν εργαστηριακά σε μία μονάδα πενικιλίνης), γεγονός που εξηγεί την αποτελεσματικότητα του φυτού σε στρεπτοκοκκικές και σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις.
Σε κυτταρικό επίπεδο, η εχινακίνη ελαττώνει την παραγωγή της υαλουρονιδάσης, ενζύμου που καταστρέφει το υαλουρονικό οξύ και οδηγεί σε λύση του συνδετικού ιστού. Πρόσφατη μελέτη κατέδειξε τη συνεργιστική δράση της εχινάκεας με σκεύασμα σκόρδου στη μείωση της διάρκειας και της έντασης των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.
Δερματίτιδα
Ενα μπάνιο με βρώμη (μερικές κουταλιές βρώμης σε μια μπανιέρα γεμάτη με νερό) μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο. Η βρώμη περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες (γνωστές ως αβενανθραμίδες), οι οποίες μειώνουν επίσης τον κνησμό.
Πονόδοντος
Μπορείτε να ανακουφισθείτε από τον πονόδοντο βουτώντας μια μπατονέτα σε έλαιο γαρίφαλου και απλώνοντάς το απευθείας στην περιοχή για ένα δύο λεπτά, κατά τον οδοντίατρο δρα Φίλιπ Στέμερ από την Κλινική Teeth For LIfe του Λονδίνου. Τα γαρίφαλα έχουν παυσίπονες ιδιότητες και γι' αυτό γερμανοί γιατροί επινόησαν πρόσφατα ένα ταχύ αναισθητικό που βασίζεται σε αυτό το φυτό. Μπορείτε να βρείτε το έλαιο γαρίφαλου σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.
Γερά δόντια
Να περνάτε απαλά τα δόντια και τα ούλα των βρεφών 6 έως 15 μηνών με μια μπατονέτα βουτηγμένη σε διάλυμα από τσάι, με ελάχιστη μαγειρική σόδα (στη μύτη του κουταλιού). «Το τσάι περιέχει φθόριο και με τον τρόπο ατό γίνεται μια τοπική φθορίωση», λέει η κ. Βλάχου.

Το φαρμακείο της φύσης για την εγκυμοσύνη

Ναυτίες, πρησμένα πόδια, αϋπνία… Κάποιες φορές, οι λύσεις στα καθημερινά προβλήματα μιας εγκύου δεν βρίσκονται στο φαρμακείο, αλλά στη φύση.
Πιστεύατε ότι θα ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής σας. Και είναι, από πολλές απόψεις. Όμως η αίσθηση της αναμονής ενός δικού σας μωρού –όσο ευχάριστη κι αν είναι– δεν μπορεί να κάνει το στήθος σας λιγότερο πρησμένο ή την κούραση που νιώθετε λιγότερο έντονη. Από την άλλη, θα προτιμούσατε να μην καταφύγετε ούτε σε χάπι για τον πονοκέφαλο, αν είναι δυνατόν, για να μη «δηλητηριάσετε» με φαρμακευτικές ουσίες, ακόμα και με τις πιο «αθώες», το έμβρυο.  
Κι όμως, υπάρχει ασφαλής λύση στα προβλήματά σας. Κάποια φυτά που πιθανότατα υπάρχουν στο ντουλάπι της κουζίνας σας και άλλα που μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με μπαχαρικά ή από τα φαρμακεία έχουν θεραπευτικές ιδιότητες γνωστές σε πολλούς λαούς εδώ και αιώνες. Εμείς, σας δείχνουμε τον τρόπο να τις εκμεταλλευτείτε για την αντιμετώπιση των πιο συχνών ενοχλήσεων της εγκυμοσύνης.

Τζίντζερ, ενάντια στις ναυτίες
Το πρόβλημα: Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της κύησης περίπου το 75% των εγκύων υποφέρει από πρωινές (και μεσημεριανές και απογευματινές και βραδινές) ναυτίες. Η όχι και τόσο ευχάριστη αυτή κατάσταση οφείλεται κατά κύριο λόγο στα οιστρογόνα, που αυξάνονται για να εξασφαλίσουν τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.
Η «φυσική» λύση: Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το τζίντζερ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στις ναυτίες, ενώ είναι γνωστό ότι βοηθάει στην πέψη, χαλαρώνει από το στρες και την κούραση και τονώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος. Η καταγωγή του φυτού είναι από την Ασία. Στην Κίνα εδώ και αιώνες οι γυναίκες καταναλώνουν ρίζες τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αντιμετωπίσουν τις πρωινές ναυτίες. Προσοχή: Καλό είναι να μην καταφύγετε στη λύση του τζίντζερ εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, γιατί αντενδείκνυται η αλληλεπίδρασή τους.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε ένα αφέψημα αφήνοντας ένα κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένη ρίζα τζίντζερ σ’ ένα φλιτζάνι βραστό νερό για δέκα λεπτά. Μπορείτε να καταναλώνετε έως τρία τέτοια φλιτζάνια την ημέρα.
Χαμομήλι, για την ανακούφιση του πρησμένου στήθους
Το πρόβλημα: Κάποιες γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται το στήθος τους να γίνεται ευαίσθητο και να πονάει πριν καν διαπιστώσουν ότι είναι έγκυες. Πρόκειται για μια ακόμα… παρενέργεια της ορμονικής καταιγίδας που ξεσπάει στο σώμα. Τα αιμοφόρα αγγεία και οι γαλακτοφόροι αδένες του στήθους διογκώνονται –κάποιες φορές μάλιστα οι φλέβες διακρίνονται κάτω από την επιδερμίδα. Παράλληλα, πολλές έγκυες παραπονιούνται ότι ταυτόχρονα με το πρήξιμο νιώθουν και φαγούρα στις θηλές.
Η «φυσική» λύση: Το χαμομήλι είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Τονώνοντας τη μικροκυκλοφορία του αίματος, αμβλύνει τους πόνους στο στήθος και ανακουφίζει από την αίσθηση πρηξίματος.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε μια λοσιόν βράζοντας 5-10 γραμμάρια χαμομήλι (φρέσκο ή αποξηραμένο) σε 250ml νερό για πέντε λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει. Βρέξτε με αυτό κομπρέσες και αφήστε τις πάνω στο στήθος για μερικά λεπτά δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα.
Άνθη πορτοκαλιάς, κατά της αϋπνίας
Το πρόβλημα: Τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες σπάνια καταφέρνουν να απολαύσουν ένα συνεχόμενο οχτάωρο χορταστικού ύπνου. Κάτι η φουσκωμένη κοιλιά, κάτι το άγχος του επερχόμενου τοκετού, κάτι η συχνουρία, κάτι το μωρό που θυμάται να αρχίσει τις κλωτσιές μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, κάθε μέρα που περνάει δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν την ιδανική στάση και τις κατάλληλες συνθήκες για ύπνο.
Η «φυσική» λύση: Τα άνθη πορτοκαλιάς έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει.
Πώς να τα χρησιμοποιήσετε: Ρίχνετε 100 γραμμάρια άνθη πορτοκαλιάς σε περίπου 2lt νερό και το βάζετε στη φωτιά. Βράζετε για περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια σουρώνετε. Προσθέτετε το υγρό αυτό μέσα στο νερό της μπανιέρας σας πριν κάνετε το μπάνιο σας. Ιδανικά, πηγαίνετε για ύπνο αμέσως μετά.
Αγγελική, για την καταπολέμηση του στρες
Το πρόβλημα: Η εγκυμοσύνη είναι σίγουρα πολύ χαρούμενη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι όμως και περίοδος που μπορεί να προκαλέσει άγχος, ανησυχία, αναστάτωση. Είναι λοιπόν πολύ φυσιολογικό να νιώθετε κάποιες στιγμές στρες, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπίσετε για το καλό τόσο το δικό σας όσο και του εμβρύου.
Η «φυσική» λύση: Οι τονωτικές, χαλαρωτικές ιδιότητες της αγγελικής καθιστούν το συγκεκριμένο φυτό ένα εξαιρετικό αντίδοτο κατά του στρες, ενώ στην Κίνα εκμεταλλεύονται εδώ και αιώνες το γεγονός ότι προκαλεί ευφορία χρησιμοποιώντας το σε συνταγές αφροδισιακών σκευασμάτων.
Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Ετοιμάστε ένα αφέψημα χρησιμοποιώντας 40 γραμμάρια από τη ρίζα του φυτού μέσα σε ένα λίτρο νερό. Πιείτε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα.
Μέντα, για την κούραση
Το πρόβλημα: Τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι πολύ φυσιολογικό για μια γυναίκα να νιώθει συχνά εξαντλημένη. Η κύρια αιτία αυτής της κούρασης είναι η αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης, ορμόνης που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του πλακούντα και την εξασφάλιση των ζωτικών λειτουργιών του εμβρύου.
Η «φυσική» λύση: Η μέντα είναι από τα πιο αποτελεσματικά τονωτικά της φύσης. Παράλληλα με τη χαλαρωτική της δράση προσφέρει και μια ευχάριστη αίσθηση δροσιάς, ενώ βοηθά στο να αντιμετωπιστούν οι πονοκέφαλοι. Σε συνδυασμό με τη λουίζα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι μπορεί να δώσει πραγματική ώθηση για δράση στον οργανισμό.Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Αναμειγνύετε 125 γραμμάρια λουίζα, 125 γραμμάρια μέντα, 125 γραμμάρια δεντρολίβανο και 125 γραμμάρια θυμάρι μέσα σε 4 λίτρα βραστό νερό. Αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά, σουρώνετε και προσθέτετε το υγρό στο νερό του μπάνιου σας, κατά προτίμηση το πρωί. Μετά από είκοσι λεπτά, θα νιώθετε το σώμα σας γεμάτο ενέργεια και την επιδερμίδα σας απαλή. Μπορείτε επίσης να κάνετε εισπνοές με τον ατμό του μείγματος καθώς αυτό βράζει.
Φύλλα σμέουρου, για πιο εύκολο τοκετό
Το πρόβλημα: Όταν φτάσει εκείνη η ώρα κάθε έγκυος θέλει να ξεμπερδεύει όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα από τη διαδικασία του τοκετού και να σφίξει το μωρό της στην αγκαλιά της για πρώτη φορά.
Η «φυσική» λύση: Σε πολλές χώρες του κόσμου –ιδιαίτερα στον Καναδά– οι μέλλουσες μητέρες και οι μαίες «ορκίζονται» στο όνομα των φύλλων αυτού του μικροσκοπικού φρούτου, καθώς καταπραΰνει τον πόνο των συσπάσεων και διευκολύνει τη διαστολή του τραχήλου. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες αυστραλών επιστημόνων, στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται τα φύλλα σμέουρου έχει παρατηρηθεί ότι οι πιθανότητες να χρειαστεί να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα στον τοκετό, όπως ο εμβρυουλκός ή η καισαρική τομή, είναι λιγότερες. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους πριν μπει η έγκυος στον ένατο μήνα, για το φόβο πρόκλησης πρόωρου τοκετού.
Πώς να τα χρησιμοποιήσετε: Βράζετε 30 γραμμάρια φύλλα σμέουρου σε ένα λίτρο νερό για δέκα λεπτά. Πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα, ανάμεσα στα γεύματα.
Πολυκόμπι, για την πρόληψη των ραγάδων
Το πρόβλημα: Στο 75% των εγκύων και κατά κανόνα γύρω στον έκτο μήνα της κύησης εμφανίζονται στο δέρμα λεπτές κόκκινες ραγάδες. Τα σημεία στα οποία είναι πιο πιθανό να δημιουργηθούν ραγάδες είναι το στήθος, οι μηροί, οι γλουτοί και η κοιλιά. Καθώς οι ραγάδες είναι σχεδόν απίθανο να σβήσουν (απλώς το χρώμα τους γίνεται πιο απαλό με το πέρασμα του χρόνου), το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να προλάβετε την εμφάνισή τους.
Η «φυσική» λύση: Το πολυκόμπι είναι ένα φυτό πολύ πλούσιο σε διοξείδιο του πυριτίου, μια ουσία που αποτελεί βασικό συστατικό των ιστών. Οι βλαστοί του χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους στην επούλωση των πληγών, ενώ είναι γνωστό στη φαρμακολογία για τις στυπτικές, αιμοστατικές και επουλωτικές ιδιότητές του. Με τη συχνή χρήση αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος προκαλώντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε μια λοσιόν ρίχνοντας 50 έως 100 γραμμάρια από το φυτό σε 1 λίτρο νερό. Βράστε το για 30 λεπτά και σουρώστε το. Χρησιμοποιήστε κάθε μέρα κομπρέσες εμποτισμένες με το υγρό στα σημεία του σώματος όπου εμφανίζονται οι ραγάδες για 15 με 20 λεπτά την ημέρα.
Αμπελόφυλλα, για τις πρησμένες γάμπες
Το πρόβλημα: Δεν υπάρχει έγκυος που να μη νιώθει τα πόδια της «βαριά» κάποια στιγμή της ημέρας. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών προκαλούν αύξηση του όγκου του αίματος, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί πίεση στα κάτω άκρα.
Η «φυσική» λύση: Τα φύλλα της αμπέλου ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος χαρίζοντας στις εγκύους το αίσθημα ότι τα πόδια τους είναι ανάλαφρα όπως πριν. Η χρήση τους ενδείκνυται και για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με το κυκλοφορικό, όπως κιρσοί και φλεβίτιδα.
Πώς να τα χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε ένα αφέψημα βράζοντας μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα αμπελόφυλλα σ’ ένα ποτήρι νερό για δέκα λεπτά. Πίνετε ένα φλιτζάνι 2-4 φορές την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα.
Πικραλίδα για τη δυσπεψία
Το πρόβλημα: Η δυσπεψία είναι από τις πιο συχνές ενοχλήσεις της κύησης και απασχολεί μεγάλο ποσοστό εγκύων. Προκαλείται εξαιτίας της αλλαγής των επιπέδων των ορμονών, αλλά και του συνεχώς αυξανόμενου μεγέθους της μήτρας που μπορεί να ασκήσει πίεση στα όργανα του γαστρεντερικού συστήματος.
Η «φυσική» λύση: Η πικραλίδα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, βιταμίνες C και Α, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συχνά τη χαρακτηρίζουν «θαυματουργή», γιατί έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αποτοξινωτικές και άλλες ιδιότητες. Επίσης, είναι πλούσια σε ινουλίνη, μια φυσική ουσία που βοηθά στην αντιμετώπιση του αισθήματος κόπωσης και αυξάνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου από τον οργανισμό. Χρησιμοποιείται μάλιστα από την αρχαιότητα για την ανακούφιση του πονεμένου στομάχου και της δυσπεψίας.
Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Προσθέτετε μερικά αποξηραμένα φύλλα πικραλίδας σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό. Τα αφήνετε για δέκα λεπτά, στραγγίζετε και πίνετε τρία τέτοια φλιτζάνια την ημέρα, μετά τα γεύματα.
 πηγή

Το φυσικό φαρμακείο του σπιτιού

Πολλές φορές στο σπίτι μπορεί να μας συμβεί κάποιο πρόβλημα. 
Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να έχουμε. 
Γι' αυτό το λόγο θα σας δώσουμε μερικά από τα "πρώτης ανάγκης" βότανα, αιθέρια έλαια, λάδια και αλοιφές που πρέπει να έχουμε πάντα στο σπίτι για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο φυσικό τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να συμβούν σε μας, αλλά και σε άλλους στο σπίτι.

Μερικά από τα βότανα που πρέπει να έχουμε στο σπίτι είναι:
  • Χαμομήλι,
  • Τίλιο,
  • Φασκόμηλο,
  • Μέλισσα,
  • Τσάι πράσινο,
  • Μέντα,
  • Βαλεριάνα,
  • Μάραθο,
  • Γλυκάνισο,
  • Βάλσαμο,
  • Λεβάντα,
  • Θυμάρι,
  • Ρίγανη,
  • Αλτέα
Μερικά από τα αιθέρια έλαια που πρέπει να έχουμε στο σπίτι είναι:
  • Λεβάντα,
  • Μέντα,
  • Χαμομήλι,
  • Δενδρολίβανο,
  • Θυμάρι,
  • Ευκάλυπτος,
  • Γαρύφαλλο
Μερικά από τα λάδια που πρέπει να έχουμε στο σπίτι είναι:
  • Σιτέλαιο,
  • Αμυγδαλέλαιο,
  • Υπέρικος,
  • Δαφνέλαιο
Μερικές από τις αλοιφές που πρέπει να έχουμε στο σπίτι είναι:
  • Άρνικα,
  • Καλέντουλα,
  • Rescue Remedy Cream (Bach),
  • Αλοιφή με υπέρικο,
  • Αλοιφή με ευκάλυπτο
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Σε 1 ποτήρι του κρασιού βάζουμε σιτέλαιο και ρίχνουμε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Κάνουμε επάλειψη τοπικά 3-4 φορές την ημέρα.
Επίσης η κρέμα υπέρικου ή κρέμα Rescue Remedy cream είναι ιδανική για τοπική χρήση.
Κομπρέσα με λάδι υπέρικου μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα είναι ιδανική για να τη βάζουμε τοπικά 2-3 φορές την ημέρα.
ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Για την διάρροια ιδανικό είναι ένα ρόφημα από πράσινο τσάι. Σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού πράσινο τσάι, αφού βράσει για 2' το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 10΄το σουρώνετε και το πίνετε. Μπορείτε να πιείτε 2-3 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Επίσης μπορείτε να κάνετε ρόφημα βαλεριάνας αλλά με ΠΡΟΣΟΧΗ. 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Βράζεται για 2, πίνετε ΜΟΝΟ 1 φλιτζάνι του τσαγιού την ημέρα.
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ
Για τον πονοκέφαλο, μπορούμε να κάνουμε ένα ρόφημα με χαμομήλι, λεβάντα, δενδρολίβανο και χρυσάνθεμο. Από αυτό το ρόφημα μπορείτε να πιείτε 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
Κομπρέσες με λεβάντα. Σε βρεγμένο πανί με κρύο νερό ρίχνετε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα ή lemon balm.
ΠΟΝΟΙ ΠΛΑΤΗΣ
Σε 1 ποτήρι του κρασιού ρίχνουμε αμυγδαλέλαιο και 4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο juniper, ginger και κάνουμε μασάζ 2-3 φορές την ημέρα. Επίσης κομπρέσα ζεστή με αιθέρια έλαια juniper και ginger θα σας βοηθήσει. Προσοχή μετά από το μασάζ και τις κομπρέσες να μην εκτεθείτε στο κρύο.
Επάλειψη με κρέμα άρνικας 2-3 φορές την ημέρα βοηθά τους πόνους της πλάτης.
ΕΜΕΤΟΣ 
Για τον εμετό, μπορούμε να κάνουμε ένα ρόφημα χαμομηλιού ή μέντας μέσα στο οποίο θα ρίξουμε 2 σταγόνες μέντα ή αιθέριο έλαιο.
ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ και ΕΝΗΛΙΚΩΝ 
Σε 1 φλιτζάνι ρόφημα μέντας παγωμένο ρίχνουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας.
ΒΗΧΑΣ 
Για τον βήχα, ιδανικό είναι ένα ρόφημα με μέλισσα, θυμάρι, γλυκόριζα. Πίνετε ένα φλιτζάνι 2-3 φορές την ημέρα. Επίσης, με φασκόμηλο ρόφημα μπορούμε να κάνουμε γαργάρες 2 φορές την ημέρα.
ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ - ΓΡΙΠΗ
 Για εντριβές σε 1 ποτήρι του κρασιού ρίχνουμε χαμομηλέλαιο και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.
Ένα ρόφημα με φασκόμηλο, θυμάρι, μέλισσα, μέντα βοηθά στο κρυολόγημα. Πίνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Επίσης, επάλειψη με κρέμα με ευκάλυπτο στο στήθος και στη πλάτη βοηθά στους πόνους από το κρυολόγημα.
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Για την δυσκοιλιότητα, μπορούμε να κάνουμε ένα ρόφημα με ραδίκι, χαμομήλι, μάραθο και να πίνουμε 1 φλιτζάνι το βράδυ.
Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό βάζουμε 1 κουταλάκι από το μίγμα και το αφήνουμε στη φωτιά για 2΄. Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε στο νερό για 10΄, το σουρώνουμε και το πίνουμε.
ΑΛΛΕΡΓΙΑ - ΚΝΗΣΜΟΣ 
Για την αλλεργία και τον κνησμό μπορούμε να κάνουμε επαλείψεις με κρέμα καλέντουλας και κρέμα rescue. Βοηθούν στον κνησμό και μαλακώνουν την ερεθισμένη επιδερμίδα και την κοκκινίλα.
ΑΫΠΝΙΑ
Για την αϋπνία, ένα ρόφημα με βαλεριάνα, μέλισσα, χαμομήλι που πίνουμε το βράδυ πριν τον ύπνο βοηθά στην αϋπνία. 
ΠΡΟΣΟΧΗ:  
για 100 γρ. από το μίγμα βάζουμε 40 γρ. μέλισσα, 40 γρ. χαμομήλι και 20 γρ. βαλεριάνα. Από αυτό το μίγμα, βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 15΄, το σουρώνουμε και πίνουμε 1 φλιτζάνι το βράδυ πριν τον ύπνο.


* Όλα τα βότανα πρέπει να προσέχουμε από πού τα αγοράζουμε. Τα φαρμακεία είναι ένας χώρος που είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των βοτάνων και για την ασφαλή συντήρησή τους και προέλευσή τους. 
* Η συντήρηση των βοτάνων στο σπίτι έχει πολύ μεγάλη σημασία. Πρέπει αν τοποθετούμε τα βότανα σε γυάλινα βάζα, μακριά από υγρασία και πολύ φως.
* Τα αιθέρια έλαια και τα λάδια πρέπει να φυλάσσονται σε σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια μακριά από το φως.
* Tα φυτικά λάδια και τα αιθέρια μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα φαρμακεία.
* Oι κρέμες και ότι άλλο χρειαστείτε μπορείτε να τα βρείτε στα φαρμακεία. Στα φαρμακεία μπορείτε επίσης να ζητήσετε συμβουλές και να σας βοηθήσουν σε ότι απορίες μπορεί να έχετε σχετικά με τα βότανα και τα άλλα που χρειάζεστε για το φυσικό φαρμακείο.
* Όλα τα βότανα δεν είναι ακίνδυνα και θέλουν προσοχή στην χρήση του.
* Τα αιθέρια έλαια θέλουν προσοχή να μην έρθουν σ' επαφή με τα μάτια και το στόμα.
* Τα βότανα, τα λάδια, αιθέρια έλαια και οι κρέμες να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου