Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

SOS....Οι 8 πιο βλαβερές για την υγεία τροφές που βρίσκονται μέσα στο ψυγείο σας…

Μπορεί το περιεχόμενο του ψυγείου σας να ικανοποιεί τις μεταμεσονύκτιες λιγούρες σας, μήπως όμως δεν ανταποκρίνεται στο στόχο υγιεινής διατροφής που βάλατε από φέτος; Σε έναν ιδανικό κόσμο, στα ράφια του ψυγείου σας θα βρίσκονταν μόνο φρούτα και λαχανικά. Σε αυτόν, όμως, τα φρούτα και τα λαχανικά πιάνουν λίγο χώρο ανάμεσα σε μισοφαγωμένες τούρτες, αναψυκτικά, υπολείμματα χθεσινής πίτσας, κατεψυγμένα τρόφιμα και επεξεργασμένες τροφές εν γένει. Κι ενώ κάποιες τροφές μας προσφέρουν απόλαυση και είναι πολλές οι φορές που αισθανόμαστε ανακούφιση όταν τις βρίσκουμε στο ψυγείο μας, δυστυχώς μας κάνουν κακό τόσο στη σιλουέτα, όσο και στην υγεία μας. Δείτε ποιες είναι μερικές από αυτές και ξανασκεφτείτε το: μήπως το ψυγείο σας χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα; Κατεψυγμένες σάλτσες: τις χρειάζεστε πραγματικά;
Μπορεί τα κατεψυγμένα λαχανικά να θεωρούνται υγιεινά αφού τις περισσότερες φορές καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις διάφορες σάλτσες, οι οποίες περιέχουν μεγάλα ποσοστά κορεσμένου λίπους και νατρίου. Εναλλακτικά: Φτιάξτε μόνοι σας τις σάλτσες που επιθυμείτε, χρησιμοποιώντας ως βάση το ελαιόλαδο και τα μπαλσάμικο, ρίχνοντας θερμίδες και αυξάνοντας τα θρεπτικά συστατικά.
Άσπρο ψωμί του τοστ: κακό για την καρδιά
Μοιάζει «αθώο» και απαραίτητο για να φτιάξουμε το σάντουιτς που θα πάρουμε στη δουλειά, αλλά όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, το άσπρο ψωμί παρασκευάζεται με εξεργασμένο αλεύρι από το οποίο έχει αφαιρεθεί το πίτουρο και όλες οι θρεπτικές του ουσίες και η πρωτεΐνη. Εκτός, λοιπόν, του ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χάνει και τις φυτικές του ίνες, ενώ σύμφωνα με έρευνες, οι επεξεργασίες τέτοιου είδους ενδεχομένως να προκαλούν προβλήματα και στην καρδιά. Εναλλακτικά: Προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης, απλώς επιβεβαιώστε ότι πρόκειται για 100% ολική άλεση.
Επεξεργασμένο κρέας: μια... αλμυρή ιστορία
Εκτός από το ψωμί του τοστ, το σάντουιτς χρειάζεται και ένα «δυνατό» περιεχόμενο, το οποίο μέχρι τώρα αποτελούσε ίσως λίγο σαλάμι, ζαμπόν, παριζάκι, λουκάνικο κ.ο.κ. Όσο, όμως λαχταριστά κι αν είναι όλα αυτά την ώρα που στο γραφείο θέλουμε να φάμε ακόμη και τον… προϊστάμενο, άλλο τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο έχουν, το οποίο μπορεί να φτάνει και τα 1000 mg ανά μερίδα (δηλαδή σχεδόν τη μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση), για να μην αναφερθούμε στα κορεσμένα λιπαρά τους. Η καθημερινή κατανάλωση τέτοιων τροφών μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μπορούν να αυξήσουν κατά 42% τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 19% την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Εναλλακτικά: Αν θέλετε οπωσδήποτε να τα συμπεριλαμβάνετε στο σάντουιτς που φτιάχνετε, κοιτάξτε προσεκτικά τις ετικέτες και επιλέξτε τουλάχιστον αυτά με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα νατρίου και χωρίς πρόσθετα νιτρικά άλατα.
Αναψυκτικά: ξεδιψούν… παχαίνοντας
Το συνηθισμένο κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 140 θερμίδες και 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη – και μη βασιστείτε στο ότι υπάρχουν οι light εκδόσεις των αγαπημένων σας αναψυκτικών, καθώς τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε πολλά από αυτά έχουν αμφισβητηθεί από αρκετές έρευνες. Τόσο τα κανονικά, όσο και το διαιτητικά αναψυκτικά έχουν συνδεθεί με το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάφορους παράγοντες κινδύνου όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αύξηση του σπλαχνικού λίπους, αντίσταση στην ινσουλίνη, μεγαλώνοντας τελικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, ενώ ειδικά στην παιδική και εφηβική ηλικία, τα αναψυκτικά συμβάλλουν κατά πολύ στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Εναλλακτικά: Ξεδιψάστε γευστικά με άλλου τύπου υγρά, όπως φυσικούς χυμούς φρούτων ή παγωμένο τσάι. Απλώς φροντίστε να μην προσθέτετε περισσότερο από 1 κουταλάκι ζάχαρη (και κατά προτίμηση καστανή) στο τσάι και να μην ξεπερνάτε το 1 μέτριο ποτήρι χυμού.
Βούτυρο: η επιτομή των κορεσμένων λιπαρών
Το γάλα, τα αβγά και το βούτυρο είναι 3 υλικά που δεν λείπουν σχεδόν από καμία λίστα για ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Ενώ, όμως, τα δύο από αυτά μας είναι απαραίτητα (με μέτρο), με το βούτυρο είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα, αφού 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο περιέχει 100 θερμίδες, 7 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 30 mg χοληστερόλης. Δυστυχώς, ούτε η μαργαρίνη είναι πιο υγιεινή, καθώς περιέχει τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία μεταξύ άλλων αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Εναλλακτικά: Χρησιμοποιήστε το μόνο όπου πραγματικά χρειάζεται (π.χ. για να σωτάρετε τα λαχανικά σας δεν είναι απαραίτητο, αφού τελικά χάνει τη γεύση του και μας φορτώνει με τα αρνητικά του) κι όταν δεν είναι απαραίτητο, προτιμήστε το ελαιόλαδο στη θέση του, το οποίο είναι ωφέλιμο και όσον αφορά την καρδιά.
Παγωτό: γλυκιά αμαρτία
Μπορεί να μην καταλαμβάνει όλο το χρόνο μια θέση στο ψυγείο σας, αν, όμως, ακόμη και για 6 μήνες δεν λείπει από την καθημερινότητά σας, τότε υπάρχει πρόβλημα. Κι ενώ θερμιδικά το συμβατικό παγωτό μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως ζημιογόνο, αφού περιέχει περίπου 150 θερμίδες ανά μερίδα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα ο έλεγχος των μερίδων, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται 2-3 μερίδες… μονοκοπανιά, μαζί με τις συνολικά 450 θερμίδες τους. Εναλλακτικά: Τοποθετήστε σε φόρμες γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και προσθέστε του φρέσκα φρούτα, μέλι ή τριμμένο μπισκότο πριν τα καταψύξετε. Έτσι θα έχετε ένα πιο υγιεινό επιδόρπιο, που διατηρεί την παγωμένη υφή του παγωτού.
Κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες: νόστιμες αλλά παχυντικές
Όσο λαχταριστές κι αν μοιάζουν, δεν αποτελούν μια καλή λύση για να σερβίρετε πατάτες στο τραπέζι σας. Τα περισσότερα προϊόντα κατεψυγμένης πατάτας είναι συνήθως προτηγανισμένα και το λίπος και νάτριο που περιέχουν είναι υψηλότερο από το να τηγανίζατε πατάτες μόνοι σας. Και μην ξεχνάτε πως οι πατάτες αυτές μπορούν εύκολα να χαλάσουν τη σιλουέτα σας, ειδικά αν τις καταναλώνετε συστηματικά. Εναλλακτικά: Κόψτε τις πατάτες σας και τηγανίστε τες μόνοι σας μέσα σε ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι. Αν θέλετε, διατηρήστε τες με τη φλούδα τους, αφού σε αυτή βρίσκουμε περίπου 60 είδη φυτοχημικών και βιταμινών.
Μαγιονέζα: μια γευστική θερμιδική βόμβα
Ακόμη κι αν ανήκετε σε αυτούς που δεν την προτιμούν, το πιθανότερο είναι να βρίσκεται κάπου στο ψυγείο σας για ώρα ανάγκης ή για να συνοδέψει το σνακ κάποιου καλεσμένου σας. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι περιέχει 100 θερμίδες σε μια κουταλιά της σούπας και μπορεί να μετατρέψει σε 1 δευτερόλεπτο το υγιεινό σάντουίτς σας σε… πάρτι θερμίδων. Εναλλακτικά: Προτιμήστε τη μουστάρδα, ενώ αν σας λείπει η κρεμώδης υφή της μαγιονέζας, δοκιμάστε λίγο πέστο, το οποίο περιέχει και ωφέλιμο για την καρδιά ελαιόλαδο.

www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου